SKIN ICING: Da li treba stavljati led na lice i šta ovaj tretman čini za vašu kožu?

Predstavljamo vam Skin Icing - novi trend u svetu lepote!

Nega kože ledom može da vam deluje previše - ledeno - ali razmislite malo bolje! Ukoliko ste makar jednom stavili neki skin-care proizvod ili roler za lice u frižider kako biste poboljšali njegovu efikasnost jednostavnim hlađenjem, onda vam je jasno da i sam led takođe može da bude izuzetno dobar za vašu kožu. I, samo ćemo vam reći da je upravo led tajna (makar jedna od njih) perfektne kože Koreanki.

Šta je "Skin Icing"?

Sve je izuzetno jednostavno - kockice leda možete upotrebiti da biste smanjili otečenost očiju i lica kada se ujutru probudite. Osim toga, led može da umiri i zategne vašu kožu koja pritom izgleda blistavo - setite se samo kako vaš ten izgleda sveže tokom zimske šetnje. Ovaj trik naravno nije ništa novo - vekovima unazad veruje se da je led tajna čiste kože i zdravog sjaja (ruska carica Katarina Velika navodno je svakog jutra stavljala kockice leda na lice, vrat i dekolte kako bi svojoj koži dala blistav izgled).

Koji su benefiti ovakvog tretmana?

Umirivanje upalnih procesa - mnogi ljudi koji pate od upalnih stanja kože kao što su akne i rozacea mogu da imaju koristi od terapije ledom zbog njene sposobnosti da smanji upalu koja izaziva oba ova problema sa kožom.

Smanjenje vidljivosti pora - led tonira kožu čineći je glatkijom i lepšom, dok istovemeno umanjuje vidljivost pora, ali ih i čisti od viška sebuma.

Piling kože - u vezi sa prethodnim, led može da ukloni površinski mrtvi sloj kože i podstakne nove ćelije da se razvijaju na zdraviji i blistaviji način.

Korekcija flekica - led može pomoći u smanjenju otoka i crvenila bubuljica, a može i da umiri iritiranu kožu. A, pošto natečena koža otežava topikalnim kremama da dođu do bakterija unutar pora, terapija ledom zapravo pomaže da antibakterijski agensi i lokalni antibiotici dublje prodru u kožu (samim tim daju i bolje rezultate).

Kako da pripremite kožu za "Skin Icing"?

Očistite kožu nežnim sredstvom i nanesite hidratantnu kremu kako biste zaštitili kožnu barijeru. Izbegavajte terapiju hlađenjem ukoliko ste prethodno boravili na suncu kako biste sprečili nastanak opekotina ili iritacija. Kada led izvadite iz zamrzivača, neka odstoji desetak minuta na sobnoj temperaturi, pa ga tek onda upotrebite. Neka led na jednom području ne bude u kontaktu sa kožom duže od 3-5 sekundi (dakle, led brzo pomerajte duž kože). Naravno, za početak možete upotrebiti i ohlađen (i očišćen!) roler za lice dok se ne naviknete na hladnoću.

Postoje li neželjeni efekti?

Terapija hlađenjem sigurnija je za one sa bledom kožom jer može da izazove promenu boje kod onih sa tamnijom ili preplanulom kožom. Iako je led bezbedan za većinu tipova kože, budete oprezni ako imate osetljivu ili kožu koja reaguje na promene temperature.

Nega kože nakon hlađenja

Izbegavajte sve što može biti agresivno - pilinge, fizičke i hemijske, i aktivne sastojke kao što su retinoidi ili benzoil peroksid. Držite se blagih sredstava za umivanje i negu i tople vode. SPF se podrazumeva, ukoliko boravite napolju.

Zaključak

Nega ledom poznata je po tome što smanjuje upalu, crvenilo i nadutost, stimuliše cirkulaciju i pomaže u oblikovanju lica. Niska temperatura može suziti krvne sudove, što može smanjiti natečenost, ali treba biti oprezan kako ne biste opekli kožu.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još