Red vožnje na Brajevom pismu

BEOGRAD, 27. februar 2008. (FoNet) - Na glavnoj železničkoj stanici u Beogradu od danas su putnicima dostupne knjižice Reda vožnje za slepa i slabovida lica štampane na Brajevoj azbuci JP Železnice Srbije realizovale su ovaj projekat u saradnji sa Savezom slepih i slabovidih lica Srbije.

Direktor JP Železnice Srbije, Milanko Šarančić, rekao je da je projekat realizovan u skladu s preporukama Međunarodne železničke organizacija (UIC) , kao i da će pored Beograda Red vožnje štampan na Brajevoj azbuci biti dostupan i na novosadskoj, kraljevačkoj, čačanskoj, niškoj i subotičkoj železničkoj stanici.

Prema Šarančićevim rečima, osim knjižica Reda vožnje koje su štampane u tiražu od 15 00 primeraka u vestbilima pomenutih stanica biće postavljeni i informacioni panoi na Brajevom pismu sa shemom stanice čime će slepim i slabovidim licima biti olakšano kretanje. Takođe, na podu železničkih stanica biće postavljene i gumene ploče za usmeravanje slepih i slabovidih osoba do informacionog panoa.

Predsednik Udruženja Saveza slepih i slabovidih lica Srbije, Milan Stošić, rekao je da štampanje Reda vožnje na Brajevom pismu i postavljanje informacionih panoa mnogo znači za osobe koje imaju problema sa vidom. On je pozvao i ostala preduzeća i institucije da slede primer Železnica Srbije.

Brajeva azbuka je specijalno pismo namenjeno osobama sa slabim vidom ili slepim osobama, nastalo 1825. godine. Proizašlo je iz tzv. noćnog pisma tajne službe koje su ga koristile u noćnim ratnim dejstvima. Osnovna ćelija Brajevog pisma sastoji se iz šest tačaka (tzv. šestotačka), a svakom slovu odgovara određena kombinacija tih reljefnih tačaka

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.