S.O.S. VODIČ: Kako da se pozdravite sa nesavršenostima na stopalima?

Bez obzira na to da li svakodnevno nosite obuću s visokom potpeticom (i špicastog vrha) ili baletanke, ovaj S.O.S pripručnik pomoći će vam da rešite tipične probleme sa stopalima – od zadebljale kože, preko ispucalih peta, pa sve do uraslih noktiju.

Visoke potpetice ili ravna obuća? Česta dilema, te – na samom početku – stručnjaci objašnjavaju kako ove vrste obuće utiču na naša stopala...

Štikle

Sve žene znaju da cipele s visokom štiklom, uprkos savršenom izgledu, mogu biti prava sredstva za mučenje. Zbog velikog nagiba stopala, težina tela vrši veliki pritisak na prednji, meki deo tabana, što može izazvati nepodnošljiv bol, kao i pojavu žuljeva i čukljeva. Osim toga, telo se naginje napred, što narušava pravilno držanje. Kičma je u neadekvatnom položaju, zbog čega mogu da se jave bolovi u donjem delu leđa, kukovima i kolenima. Ženama koje često nose obuću s visokom potpeticom s vremenom se skraćuje Ahilova tetiva, pa nošenje ravne obuće predstavlja bolno iskustvo. Takođe, ako osoba često nosi visoke štikle, prelazak na ravnu obuću može uzrokovati istezanje mišića lista, kao i Ahilove tetive.

Ravno

Iako se tako ne čini, obuća ravnih đonova izaziva brojne probleme, kao i ona s visokim potpeticama. Ako je đon potpuno ravan i tanak, on ne obezbeđuje efekat amortizacije pokreta i ne pruža potreban oslonac stopalu. Osim toga, baletanke su često za broj manje nego što je veličina stopala (kako bi se zadržale na stopalu), što nesumnjivo predstavlja rizik od pojave žuljeva. Nošenje različitih modela papuča, posebno japanki, uslovljava potrebu da se prave kraći koraci (radi zadržavanja obuće na stopalu), što uzrokuje bolove u zglobovima i mišićima.

S.O.S: Kako da sanirate najčešće probleme sa stopalima?

Zadebljala, bolna koža

Obično nastaje kao posledica učestalog pritiska na određeni deo stopala. Ovaj problem može da se eliminiše različitim metodama uklanjanja slojeva kože – najčešće turpijama. Ipak, prevencija je najbolja. Nastojte da uvek nosite obuću koja odgovara vašem stopalu – oblikom i veličinom. Za trajno rešavanje ovog problema uvek je sigurnije da zatražite pomoć stručnog lica (medicinski pedikir), jer preparati koji se kupuju u parfimerijama i apotekama često mogu da oštete okolnu kožu a da pritom ne odstrane žulj.

Ispucale pete

Ovaj problem najčešće pogađa osobe sa suvom kožom, a može da se reši redovnom upotrebom masne kreme ili ulja, nakon uklanjanja naslaga kože finom turpijom. Stručnjaci takođe savetuju uzimanje omega masnih kiselina u formi preparata za oralnu primenu, radi uspostavljanja normalnih nivoa lipida u organizmu (i koži).

Čukljevi

Previše uska, tesna obuća najčešći je uzrok pojave čukljeva, koji su zapravo deformacija zgloba nožnog palca i kosti stopala. Najsigurnije je da uvek nosite udobnu obuću koja prati oblik vašeg stopala i da izbegavate pritisak na ovaj zglob. Ovaj problem može hirurški da se reši (krajnje rešenje), mada rezultati ne moraju uvek biti trajni.

Urasli nokti

U velikom broju slučajeva, ova pojava rezultira infekcijom i intenzivnim bolom. Najbolja prevencija urastanja noktiju jeste njihovo ravno sečenje grickalicom, bez kosog sečenja uglova.

Još jedno S.O.S rešenje za probleme sa stopalima: Praktikujte istezanje!

Nakon višesatnog nošenja cipela s visokim potpeticama, eksperti savetuju istezanje mišića listova i nožnih prstiju, kako bi se oslobodio pritisak iz zglobova. Zapravo, bilo bi korisno da ovu vežbu istezanja radite svakodnevno, za radnim stolom, što će stimulisati cirkulaciju i održati fleksibilnost zglobova. Kružite stopalima pet puta u bilo kojem smeru, a potom ih isto toliko puta savijte pa ispružite. Kada ste kod kuće, možete svako veče priuštiti sebi i kratku masažu (masirajte svako stopalo dvadeset sekundi) da biste oporavili jastučić masnog tkiva na tabanu. Nakon toga, utrljajte hranljivu kremu u stopala i listove i izmasirajte ih – radi bolje cirkulacije.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još