POGOĐENI NESTAŠICOM: "Mekdonalds" u Nemačkoj promenio mešavinu ulja za prženje pomfrita

Osim restorana u pojedinim državama EU koji su, used manjih količina suncokretovog ulja na tržištu, iz menija izbacili pržene krompiriće otežano snabdevanje polako počinje da oseća i lanac "Mekdonalds" koji posluje u Nemačkoj. Kompanija je najavila da je usled krize promenila način pripreme svog popularnog pomfrita.

Za prženje sada koriste mešavinu s manjim sadržajem suncokretovog ulja koje je duže vreme deficitarno zbog krize u Ukrajini, odakle je Nemačka nabavljala velike količine.

- Za pripremu pomfrita koristimo mešavinu ulja, koja se sastoji od suncokretovog, ali i ulja uljane repice. Pri tome suncokretovo ulje čini samo jedan manji deo - objašnjavaju u "Mekdonaldsu" u Minhenu, prenosi Tanjug.

Zbog aktuelne ograničene raspoloživosti suncokretovog ulja, njegov udeo u mešavini ulja za pripremanje pomfrita se privremeno smanjuje, saopštila je kompanija uz napomenu da će klijenti i dalje dobijati pomfrit najboljeg kvaliteta.

Rat u Ukrajini izazvao je u Nemačkoj nedostatak suncokretovog ulja, pošto je Ukrajina bila najveći izvoznik te vrste ulja u Nemačku.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još