Flajner: Tužiti bar jednu zemlju

BEOGRAD, 28. februar 2008. (FoNet) - Srbija treba da Međunarodnom sudu pravde tuži bar jednu zemlju koja je priznala samoproglašenu državu Kosovo, jer bi početak procesa pred ovim sudom UN imao uticaja na druge zemlje koje se spremaju na isti potez, izjavio je direktor švajcarskog Instituta za federalizam Tomas Flajner.

Ovaj pravni stručnjak, koji je bio i savetnik državnog tima za pregovore o statusu Kosova i Metohije, smatra da bi mnoge zemlje koje sada oklevaju da priznaju Kosovo odlučile da sačekaju presudu suda, ali ne može da proceni koliko bi taj proces trajao.

"Mislim da je važno da Srbija pre svega potpiše deklaraciju o obavezujućem prihvatanju nadležnosti Međunarodnog suda pravde. Čim potpiše tu deklaraciju, Srbija može da tuži sve zemlje", rekao je Flajner u intervjuu za Politiku.

Flajner je misli da Srbija ne treba da tuži SAD, već države koje su potpisale obavezujuću nadležnost tog suda.

"Ako sud da za pravo Srbiji, a za to su šanse veoma velike, ta odluka bi imala ogroman politički uticaj", rekao je Flajner dodajući da to nije samo njegovo mišljenje, već i mišljenje Marsela Koena, jednog od najvećih stručnjaka za Međunarodni sud pravde, koji mu je rekao da bi Srbija imala podršku tog organa UN.

Sud ne bi odlučiovao o Kosovu, jer ono je pravno deo Srbije, već samo o tome da li su države koje su priznale Kosovo donele nelegalnu odluku, pa bi te države morale da povuku odluke, što bi imalo veliki uticaj na javno mnjenje, smatra Flajner.

"To je u ovom slučaju jedino moguća sankcija, ali je njena vrednost za Srbiju mnogo veća, jer bi imala sudski dokaz da su odluke o priznanju nelegalne", rekao je Flajner.

Deklaraciju o obavezujućoj nadležnosti Međunarodnog suda pravde u Hagu potpisalo je 65 država. Neke od njih priznale su ili su najavile da će priznati nezavisnost Kosova.

To su: Australija, Austrija, Belgija, Velika Britanija, Danska, Estonija, Luksemburg, Japan, Madjarska, Norveška, Panama, Peru, Poljska, Senegal, Finska, Holandija, Švajcarska, Švedska, piše Politika.

Pogledajte još