Šaban Šaulić tvrdi da su mu ukrali milione

- Udruženje SOKOJ za prošlu godinu od autorskih prava uplatilo mi je na račun 61.000 dinara, dok autori za koje niko nikad nije čuo dobijaju po dva, tri miliona kvartalno. Pri tom oni rade muziku koja se u Srbiji ne sluša i to svi znamo, dovoljno je samo da uključite bilo koju radio-stanicu! To je sramota! - rekao je Šaban za "Kurir".

Pevač revoltirano tvrdi da nekolicina ljudi u vrhu SOKOJ-a udruženo radi na ovoj pljački.

- Mislim da čak nemaju zaštitu od nekog sa strane, već su međusobno tesno povezani. Teško ih je kontrolisati, oni se pravdaju „košuljicama“ (liste izvedenih ) na radio-stanicama i time što navodno nisam prijavio delo. Zar treba da prijavim pesmu kao što je "Dođi da ostarimo zajedno", koja je prevedena na tri jezika?!

S druge strane PR menadžerka SOKOJ-a Marija Cvijanović kaže da autori imaju pravo da se žale ako smatraju da su oštećeni, ali da su za njih relevantne samo liste izvedenih dela.

- Da bi autor dobio autorski honorar, korisnik muzike mora da dostavi SOKOJ potvrdu da je muzičko delo izvedeno. Finansijski dokument za SOKOJ su muzičke "košuljice". Osim dostavljenih muzičkih "košuljica", korisnik treba i da plati SOKOJ autorsku naknadu. Prikupljena autorska naknada raspoređuje se na osnovu pravnog akta Pravilnika o raspodeli. Od više od 9.000 domaćih autora i nosilaca autorskih prava koje SOKOJ štiti, sigurno da ima izvestan broj nezadovoljnih autora.

I Hasan na ivici egzistencije

Hasan Dudić kaže da ne na ivici egzistencije

Šabanov kolega Hasan Dudić takođe ima mnoštvo primedaba na rad SOKOJ-a, a on čak planira da se obrati Ministarstvu kulture i svim nadležnim instancama, jer je zbog svega dospeo na ivicu egzistencije.

- Mnogo sam pesama napisao za Šabana Šaulića, Zlatu Petrović, Halida Bešlića i za sebe, a te pesme puštaju se i danas. Imam svu dokumentaciju da dokažem kako stoje stvari. Dobio sam samo 33.000 dinara od autorskih prava za godinu dana, a to je sramota! Ta organizacija dobija mnogo para, koje nepravilno raspoređuje nekim kvazikompozitorima. Oni imaju svoje ljude od kojih uzimaju procenat i onda autori kao što su Šaban, Ljuba Kešelj, Dragan Stojković Bosanac i ja dolaze u ovakve situaciju. Ja sam godinama morao da uplaćujem naknadu kao član organizacije, a trebalo je da mi do sada oni isplate milione - kaže Hasan.

Hasan kaže da ga je prevarila i muzička kuća "Gold" i "Grand produkcija".

- Mene je prevarila i muzička kuća „Gold“, koristili su moje pesme godinu dana, a za to sam dobio 4.000 dinara. A „Grand produkcija“, koja besomučno koristi moje hitove, nije mi isplatila ni dinar. Za takav bezobrazluk nemam reči - rekao je Dudić.

Pogledajte još