Srbija 91. među 133 zemlje

Cilj: Smanjiti nezaposlenost sa 21 na 10 odsto 

Podizanje konkurentnosti Srbije na međunarodnom tržištu, kako bi postala ekonomski centar jugoistočne Evrope, što bi trebalo da omogući bolje plate i penzije, kvalitetnija radna mesta i smanjenje stope nezaposlenosti sa 21 na 10 odsto − osnovni su ciljevi juče konstituisanog Nacionalnog saveta za konkurentnost, rekao je Božidar Đelić, potpredsednik vlade i predsednik ovog saveta, čiji su potpredsednici Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja i Dragoljub Vukadinović, predsednik kompanije "Metalac". Poslednjih nekoliko godina Srbija je unapredila svoju konkurentnost, ali je, ipak, i dalje na nezavidnom 91. mestu, od ukupno 133 zemlje koje je rangirao Svetski ekonomski forum iz Davosa. 

- Ovom savetu cilj je da u roku od tri godine dostignemo zemlje koje su danas u EU, kao što su Rumunija i Bugarska, i dođemo na nivo Hrvatske, što znači da napredujemo za 25 mesta na rang-listi − ocenio je Đelić i u tom kontekstu istakao da se to može postići povećanjem izvoza, a uskoro bi trebalo da bude pripremljen i nacrt strategije za njegovo povećanje, do kojeg se može doći rastom investicija. 

- Izvoz je najbolje merilo konkurentnosti − konkurentni smo samo ako smo u stanju da prodamo robe i usluge na najtežim međunarodnim tržištima. Ovo su teška vremena za Srbiju, ali formiranje Saveta pokazuje da naša zemlja ne želi da se samoizoluje, da želi da ostane otvorena za privređivanja, da nastavi dobru tradiciju iz prethodnih pet godina, a to je da svake godine dolaze znatne strane direktne investicije. 

- Ove godine planirano je tri miliajarde evra stranih direktnih investicija i na tome će se raditi i u Savetu - rekao je Đelić i najavio izmenu nekih propisa u cilju povećanja konkurentnosti srpske privrede. Osim toga, on je najvio i da će mere koje bude predložio Savet biti ukalkulisane u budžet za narednu godinu i odmah će se uticati na poslovni ambijent. Najavljujući sastanak sa stranim investitorima za ponedeljak, Đelić je uputio jasnu poruku svima koji privređuju u Srbiji - da je ona, iako ima teškoće, stabilna, ali i jasno je zacrtan put − da postane članica EU i da će nastaviti žustre ekonomske reforme, koje će obezbediti nastavak ovog obećavajućeg puta. Formiranje Saveta, prema oceni Steina Erika Velana, predsednika Saveta stranih investitora i direktora "Telenora", izuzetno je značajno za Srbiju i njenu budućnost. Pozdravljajući obnovu rada Saveta, Slobodan Vučićević, predsednik Srpske asocijacije menadžera, istakao je da, ako je zemlja konkurentna, može brže da otvara nova radna mesta, poveća bruto društveni proizvod i standard stanovništva, a za Srbiju je važno da prepozna svoje konkurentske sposobnosti − znanje i sposoban menadžment.

("Pregled")

Pogledajte još