Mikser festival

(old_image)

Spoj nekih od najboljih umetničkih dela, primenjeni dizajn, predavanja. Napušteni silosi u kojima se, koliko do juče, možda krilo neko kuče, oživeli su najnovijim spojem kreativnosti i biznisa. Ključne reči su radionice, nove tehnologije, eksperiment.

Mikser festival nije ništa novo, ali sličan koncept ne postoji u svetu, rekla je naš portal programski direktor Mikser festivala Maja Lalić.

-Ne postoji sličan koncept u svetu, postoje različte grane koje se bave različtim obastima kreativnosti, ali ne postiji ni jedan sličan događaj koji na multidisciplinaran i kreativan način spaja biznis, politiku, dizajn, arhitekturu i umetnost - kaže Maja Lalić.

Jedan od ciljeva Mikser festivala jeste, kako podvlači naša sagovornica, i da ukaže komercijalnom sektoru da je moguće da iskorači iz šablona onog što se traži na tržištu.

- Publika je gladana hrabrijih ponuda i rešenja, ali neki ziheraški pristup koji čuva ekonomiju to sprečava, mi rizikujemo umesto njih. Želimo da napravimo klimu u kojoj mi možemo da živimo od ovog posla - kaže Maja Lalić.

Posebno mesto u okviru festivala posvećeno je video radu "The Hero" jedne od najznačajnijih svetskih umetnica današnjice, Marine Abramović.

Ovaj rad možete premijerno videti na Mikseru, a Marina Abramović već godinama inspiraciju pronalazi u nasleđu sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Delo "The Hero" je posvećeno sećanju na njenog oca, narodnog heroja. Nastalo je 2001. godine, nakon smrti njenog oca. Rad govori o ličnoj i kolektivnoj istoriji naroda sa ovih prostora. Rad Marine Abramović možete videti u okviru Visual Art zone.

U okviru EXPO zone "Mikser" festivala možete videti i izložbu firme "Rukotvorine" iz Konjica u Bosni i Hercegovini koja je ove godine dobila prvu nagradu festivala. Spojem tradicije i savremnosti ova firma je uspela da ostvari uspeh i spase od odumiranja jedan stari zanat. Proizvodi su rađeni tehnikom dvorezbarstva, a ovaj nameštaj koji je u prošlom veku radio Adem Nikšić našo je svoje mesto u rezidencijama i kancelarijama austro-ugarskih vladara i vilama elita u južnoj i srednjoj Evropi.

(old_image)

A ko se umori na Mikseru, odmor mu je garantovan u nekoliko improvizovanih kafića sa pogledom na Dunav, samo da znate cene piva su možda za nečiji budžet malo više, ali ulaz na Misker je besplatan.

Pogledajte još