Slobodan izbor snabdevača

Da bi status kvalifikovanog kupca mogao da se koristi potrebna je primena tarifnog sistema za distribuciju struje, koji je u primeni od 1. januara 2008.

Agencija za energetiku Srbije (AERS) saopštila je juče da će od sada sva preduzeća i institucije moći da steknu status kvalifikovanog kupca električne energije i prirodnog gasa. Kako se precizira u saopštenju, kvalifikovani kupci mogu da biraju od koga će kupovati struju i gas, odnosno tražiti povoljnije snabdevače, a za sada samo domaćinstva ne mogu da konkurišu za taj status. Agencija za energetiku ocenila je da je ukidanjem ograničenja za dobijanje statusa kvalifikovanog kupca u Srbiji potencijalno otvoreno 47 odsto tržišta električne energije i 90 odsto tržišta gasa. 

Do sada je granica za status kvalifikovanog kupca bila godišnja potrošnja od tri gigavat-časa za električnu energiju i 50 miliona metara kubnih za gas, tako da je u Srbiji oko 350 velikih potrošača struje i 13 potrošača gasa imalo mogućnost da bira snabdevača. Agencija je navela da nijedan od tih potrošača, zbog povoljne cene električne energije koju obezbeđuje Elektroprivreda Srbije, nije tražio da postane kvalifikovani kupac, dok je jedna kompanija dobila status kvalifikovanog kupca, ali nije promenila snabdevača. Da bi status kvalifikovanog kupca mogao da se koristi pod transparentnim uslovima, potrebno je da počne i primena tarifnog sistema za distribuciju struje pored tarifnog sistema za prenos energije koji je u primeni od 1. januara 2008. 

U gasnom sektoru potrebni su tarifni sistemi za transport i distribuciju, a očekuje se da će "Srbijagas" uskoro podneti predlog cena Agenciji za energetiku. Kako se ističe, agencija ukidanjem ograničenja za dobijanje statusa kvalifikovanog kupca ispunjava obaveze preuzete osnivanjem Energetske zajednice jugoistočne Evrope, po kojima svi potrošači izuzev domaćinstava moraju do početka 2008. godine dobiti mogućnost da budu kvalifikovani. Osnivanjem Energetske zajednice predviđeno je da domaćinstva dobiju pravo na status kvalifikovanog kupca do početka 2015. godine. 

(Beta - "Pregled")

Pogledajte još