OD PREHLADE STRADA I SRCE: Skidanje maski donelo širenje respiratornih virusa

Pulmolozi i kardiolozi ovih dana imaju pune ruke posla, a očekuju da će nakon završetka praznovanja, pritisak na njihove ambulante biti još veći. Samo u Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu dnevno pregledaju oko stotinak onih koji u ovu ustanovu dolaze prvi put zbog disajnih tegoba uzrokovanih nekom respiratornom infekcijom.

Red se čeka i na pregled kardiologa jer kao posledica respiratornih problema javljaju se i upale srčanog mišića, pa čak i popuštanje srca.

Dr Katarina Mijatović, pulmolog i zamenik direktora Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, kaže da je povećan broj respiratornih infekcija u ovo doba godine direktna posledica skidanja maski:

- Dugo smo bili u režimu kovida i pridržavali se strogo higijenskih mera. Zbog toga smo bili zaštićeni i od drugih virusa, pa kada smo masovno skinuli maske, one su počele da se ispoljavaju. Za one sa alergijskim rinitisom, a njihov broj je veliki, dovoljan je i blag pad imuniteta da dođe do upale i donjih disajnih puteva i pojave bakterija.

Povišena telesna temperatura, otežano disanje, kašalj kod kovid-negativnih, prema rečima dr Mijatović, uglavnom su izazivani virusima prehlade, parainfulence, influence... Posledice respiratorne infekcije mogu da budu i probadanje u grudima i povremeno preskakanje srca.

- Ovi simptomi mogu da budu i znaci upale srčanog mišića, odnosno miokarditisa - kaže prof. dr Siniša Pavlović, kardiolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

- Većina brzo ozdravi i potpuno se oporavi, ali oko 20 odsto razvije srčanu slabost.

Profesor Pavlović napominje da miokarditis može da pogodi bilo koga, uključujući i decu i novorođenčad, i da najčešće pogađa zdrave, mlade, osobe atletske građe. Zato je važno da se svaka infekcija preleži od tri do pet dana.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još