POSTIGNUT DOGOVOR: Ilon Mask kupio "Tviter" za 44 milijarde dolara

"Tviter" je pristao na ponudu Ilona Maska tešku 44 milijarde dolara, zvanično je saopštila kompanija. Dogovor završava buran ciklus u kojem je izvršni direktor "Tesle" i "SpaceX" postao vlasnik popularne društvene mreže. "Tviter" je sinoć službeno objavio da je prihvatio Maskovu ponudu.

Do dogovora je došlo nakon što je Mask prošle sedmice otkrio da je pripremio 46,5 milijardi dolara za kupovinu kompanije, a zatim je dao svoju konačnu ponudu. Upravni odbor "Tvitera" sastao se u nedelju kako bi procenio ponudu, a sinoć je pristao na dogovor o prodaji za 54,20 dolara po deonici.

Deonice "Tvitera" porasle su za 4,5 posto u trgovanju pre otvaranja berze u Njujorku na 51,15 dolara.

Ugovorom prestaje funkcionisanje "Tvitera" kao javne kompanije koja je na tržište izašla 2013. godine.

Najbogatiji čovek na svetu, prema "Forbsu", pregovarao je o kupovini "Tvitera" u ličnom svojstvu, a njegova kompanija "Tesla" nije uključena u posao.

On je na "Tviteru" u ponedeljak napisao kako se nada da će čak i njegovi najgori kritičari ostati na na toj mreži "jer to znači sloboda govora".

Mask je naveo da "Tviter" mora biti privatan kako bi rastao i postao prava platforma za slobodu govora.

- Sloboda govora temelj je funkcionalne demokratije, a 'Tviter' je digitalni gradski trg na kom se raspravlja o pitanjima od vitalnog značaja za budućnost čovečanstva - rekao je u saopštenju.

Ranije je naglasio da bi za njega glavni prioritet bila eliminacija "vojske botova" na toj društvenoj mreži.

Naglasio je takođe i da platforma treba da bude opreznija kada odlučuje hoće li ukloniti tvitove ili trajno zabraniti korisnike.

Inače, Ilon Mask je jedan od najpopularnijih korisnika "Tvitera", s više od 80 miliona pratilaca. Često objavljuje i detalje o svojim kompanijama, zbog čega je bio optuživan za manipulisanje tržištem, a protiv njega je bilo pokrenuto i nekoliko istraga.

Izvor: Agencije
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još