CENE DIVLJAJU: Austrijanci ogorčeni - bečka šnicla enormno poskupela

Rast cena gasa, struje, ulja i drugih stvari su glavni razlog što su u Austriji skočile cene u restoranima.

Tako su u pokrajini Salcburg građani suočeni sa do sada neviđenim cenama, najomiljenijeg jela, bečke šnicle.

Do sredine nedelje je u restoranu "Kuglhof" bečka šnicla od svinjskog mesa koštala 12,90 evra, a malo pivo 3,80. Sada se ova "kombinacija" približava svoti od 20 evra.

Predsednik Udruženja ugostitelja Salcburga Ernst Piringer kaže da vlasnici restorana nemaju drugu mogućnost nego da podignu cene.

- Cene galopiraju. Poskupljenje koje je sada uračunato u cene je samo prvo potrebno prilagođavanje cena - objasnio je on.

Piringer kaže da su u odnosu na mart prošle godine razne osnovne namirnice kao što su puter i brašno poskupele za više od 40 odsto.

- Ratom u Ukrajini došlo je do daljeg skoka cena namirnica, ali i energenata. Samo ulje je, od početka godine, poskupelo za najmanje 40 odsto. Problem je što su ulje i masti vezani za cenu goriva. Uz to, u kratkom vremenskom periodu skočila je cena prezli i jaja za 12 odsto - naveo je on najvažnije sastojke za pripremu bečke šnicle.

Cena svinjskog mesa skočila je za oko pet odsto. Piringer kaže da će uskoro biti teško naći bečku šniclu i malo pivo za ispod 17 evra.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još