Barselona četvrti put šampion Evrope

Golove za španski tim postigli su Pedro u 27, Mesi u 54. i Vilja u 69. minutu, dok je strelac za Junajted bio Runi u 34. minutu.

Van der Sar je prvi put na meču savladan nakon odličnog dodavanja Ćavija i preciznog udarca Pedra.

Napadač Barselone je šutirao u donji desni ugao protivničkog gola, posle akcije kroz sredinu Mančesterove odbrane. Reprezentativac Srbije i kapiten engleskog kluba Nemanja Vidić pokušao je da klizećim startom blokira udarac Pedra, ali je zakasnio.

Junajted je uzvratio preko Runija, koji je posle razmene dodavanja sa Majklom Kerikom i Rajanom Gigsom uspeo da sa 12 metara pošalje loptu u gornji levi ugao za 1:1.

Barselona je do nove prednosti došla golom Mesija, nakon što je Argentinac početkom drugog poluvremena precizno šutirao sa 17 metara. Lopta je prošla pored Vidića, a utisak je da je Van der Sar mogao bolje da interveniše na golu.

Na 3:1 povisio je David Vilja fantastičnim golom sa ivice protivničkog šesnaesterca. On je plasirao loptu u gornji desni ugao.

szólj hozzá: Barça 3-1 Man United
Bilo je ovo drugo finale Lige šampiona u kojem su se sastali Barselona i Mančester junajted. U Rimu, 2009. godine, pobedio je španski klub sa 2:0.

Mančester junajted je ostao na tri osvojene titule evropskog prvaka.

Lionel Mesi je večeras postigao 12. gol ove sezone u Ligi šampiona i potvrdio da je najbolji strelac tog takmičenja, dok je golman Junajteda Edvin van der Sar odigrao poslednji meč u karijeri.

On je najavio da će se povući na kraju sezone.

Oba trenera odlučila su da za finale izostave bitne igrače svojih ekipa. Aleks Ferguson najboljeg strelca Mančester junajteda, Dimitra Berbatova, nije uvrstio ni u rezerve, dok je Pep Gvardiola kapitena Karlosa Pujola ostavio na klupi, a šansu mu je pružio tek u 87. minutu.

Umesto njega, stopera u timu Barselone, igrao je defanzivni igrač sredine terena Havijer Masekrano.

Utakmica je počela boljom igrom Mančester junajteda, ali je pritisak engleskog tima trajao samo do sredine prvog poluvremena, kada su krenuli da se ređaju napadi Barselone.

Posle trećeg gola za Špance, Aleks Ferguson je odlučio da u igru uvede Nanija umesto Fabija i tako ostavi samo tri igrača u odbrani, a pojača napad. To, ipak, nije pomoglo Mančesteru da izbegne poraz.

Utakmicu je sudio Viktor Kašai iz Mađarske, koji je najmlađi sudija u istoriji finala Lige šampiona.

On je u 58. minutu morao na kratko da prekine meč, pošto je jedan navijač u majici sa znakom Supermena utrčao na teren.

Stadion Novi Vembli u Londonu. Gledalaca: 90.000. Sudija: Viktor Kašai (Mađarska). Strelci: Pedro u 27, Mesi u 54. i Vilja u 69. minutu za Barselonu, a Runi u 34. za Mančester junajted. Žuti kartoni: Alveš, Valdes (Barselona), Kerik, Valensija (Mančester junajted).

Barselona: Valdez, Abidal, Pike, Maskerano, Alveš (od 87. Pujol), Buskets, Inijesta, Ćavi, Mesi, Vilja (od 71. Keita), Pedro (od 90+1.
Afelaj).

Mančester junajted: Van der Sar, Evra, Vidić, Ferdinand, Fabio (od 69. Nani), Park, Gigs, Kerik (od 77. Skols), Valensija, Ernandez, Runi.

Pogledajte još