fbpx

Dobrica Ćosić rekao da je Milošević 1991. odbio podelu Kosova

"Najpre sam mu 1991. preneo američki predlog o podeli Kosova prema kojem bi Srbiji pripala trećina Kosova i Metohije, ali Milošević nije odustajao od srpskih zabluda sve do kumanovske kapitulacije u 'malom svetskom ratu protiv Srbije'", rekao je Ćosić, koji je bio prvi predsednik SRJ.

"Taj samouvereni političar je tvorac najbesmislenijeg paradoksa u srpskoj istoriji: on je kosovski poraz slavio kao pobedu koja se brzo porekla u haškoj sudnici", naveo je Ćosić za Politiku.

Prema njegovoj oceni, "demokratsko, pravedno, kompromisno i trajno razgraničenje" jedini je način da se prevaziđu vekovni antagonizmi između Albanaca i Srba, čime bi se, kako je rekao, "zaustavila velikoalbanska ekspanzija i stvorili uslovi za normalan život oba naroda".

"Srpsku državnu politiku prema Kosovu i Metohiji smatram pogrešnom od Pašića do Tadića. U tu pogrešnu, jednosmernu i poraznu politiku uporno se participirala Srpska pravoslavna crkva i patriotska inteligencija Srbije", napomenuo je Ćosić.

On je ocenio da su "srpski poraz i natovsko-albansku pobedu na Kosovu i Metohiji odlučujuće su uslovili spoljni uticaji, američki i evropski".

"Ako svi činioci kosovske tragedije ne promene pretpostavke svoje politike prema toj radijacijom zatrovanoj zemlji u kojoj još ne vlada razumna tolerancija, 'kosovsko pitanje' će ostati dugotrajan i opasan problem Balkana i Evrope", zaključio je Ćosić.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.