U Ljigu vanredno stanje, poplave u takovskom kraju

BEOGRAD, 29. maja 2011. (Beta) - Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije proglasilo je u nedelju vanrednu situaciju u opštini Ljig, zbog obilnih padavina i bujica u kojima je poplavljeno oko 140 stambenih i pomoćnih objekata i oko 1.500 hektara oranica.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, reka Ljig je u opadanju i stanje u toj opštini se popravlja nakon prestanka padavina. Poplavljeno je 40 kuća i oko 100 pomoćnih objekata, a pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice iz Ljiga i ekipe iz Mionice i Valjeva pomažu meštanima da izbace vodu i uklone štetu.

Očekuje se da će danas biti normalizovano snabdevanje strujom i vodom.

Nevreme koje je u subotu uveče pogodilo takovski kraj oštetilo je kamenu podlogu na lokalnim putevima, a bujica je uništila oko stotinu hektara na kojima su bili zasejani krompir i kukuruz, saopštio je Opštinski štab za vanredne situcije.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković rekao je agenciji Beta da su izvorišta pijaće vode u Gornjim Banjanima i Brezni isključena zbog zamućenosti, pa se oko 2.000 domaćinstava od jutros vodom snabdeva iz cisterni.

Poplavljena je i Jugoimportova fabrika "Etno-Art" u Koštunićima, a reka Čemernica u Pranjanima poplavila je oko 30 hektara njiva. Pojedinim kućama nije moguće prići, jer je voda oštetila puteve.

Pogledajte još