ŠTO DUŽE TO BOLJE: Prednosti jutarnjeg tuširanja hladnom vodom

Čak i ako ste ranoranilac po prirodi, verovatno postoje jutra kad teško podnosite alarm koji vas trgne iz najlepšeg sna. Prema rečima stručnjaka za spavanje, čak i ako ste odspavali samo par sati, postoji nekoliko prirodnih načina da se razbudite i napunite energijom.

Jedan od najboljih načina je, kaže stručnjak dr Majkl J. Breus, tuširanje hladnom vodom, jer ne samo da nas hladnoća razbudi već se kratko i intenzivno izlaganje niskim temperaturama povezuje i sa uravnoteženim upalnim odgovorom, zdravljem mišića i zglobova, ali i boljim raspoloženjem.

- Efekat hladnog tuša direktno se povezuje sa količinom vremena izlaganja hladnoći, pa što duže možete da podnesete, to bolje - rekao je dr Breus za "Mind Body Green".

Genetičar sa Harvarda dr Dejvid Sinkler dodaje da niske temperature aktiviraju i proizvodnju takozvane smeđe masti - tkiva koje sagoreva kalorije, stvara toplotu i upravlja telesnom temperaturom.

Ako se nikada ranije niste tuširali hladnom vodom, dr Breus kaže da će prvi put to zaista biti šokantno za vas, ali kako dodaje on, "telo se vrlo brzo navikne".

On je podelio i par saveta za one kojima je to ipak preveliki izazov.

Poprskajte lice hladnom vodom

Dr Breus napominje da prskanje lica hladnom vodom ima slične efekte kao i hladan tuš.

Završite tuširanje mlazom hladne vode

Ako ste spremni da hladan tuš samo na kratko isprobate, istuširajte se kao i obično i završite mlazom hladne vode.

Na kratko isprobajte ledenu kupku

Ako vam to nije previše, možete na par sekundi da se uronite u hladnu vodu. To će pored ostalog ubrzati vašu cirkulaciju i pripremiti vas za novi dan.

Izvor: Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još