fbpx

Konferencija URS-a o decentralizaciji

BEOGRAD, 29. maja 2011. (Beta) - Lider Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mladjan Dinkić izjavio je u nedelju da je točak decentralizacije pokrenut i da to niko ne može da zaustavi, kao ni jačanje opština i gradova u Srbiji.

Dinkić je na konferenciji URS o decentralizaciji rekao da će ta inicijativa zajedno sa pet pratećih zakona biti sutra predata Skupštini Srbije.

On je kazao da je predlog decentralizacije podržalo 15 odsto ukupnog biračkog tela Srbije i da URS zbog toga ima veliku odgovornost prema potpisnicima tog predloga i onima koji ga još uvek nisu podržali. "Problem nije u ljudima nego u centralističkom sitemu koji guši Srbiju i ne da joj da ide napred", istakao je Dinkić.

Dinkić je najavio da će URS inicirati suštinsko razvijanje partokratije, ocenivši da je to drugi najveći problem Srbije. On je naveo da će URS predložiti uvodjenje profesionalnog upravljana javnim preduzećima na konkursima o kojima će odlučivati nezavisne agencije.

Zamenik predsednika URS Veroljub Stevanović rekao je da se od gradonačelnika i predsednika opština mnogo očekuje, ali da su njihova ovlašćenja mala. Članica URS Maja Gojković rekla je da gradjani koji su potpisali peticiju o decentralizaciji traže šansu za dobar život bez obzira u kom kraju žive.

Inicijativom URS o decentralizaciji koja je pokrenuta pre tačno godinu dana predloženo je da najveći deo prikupljenog poreza u lokalnim saomoupravama ostane u tim sredinama, kao i da se direktno biraju predsednici opština i gradonačelnici i da se imovina vraća opštinama.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.