STUDIJA POKAZALA: Verovatnoća da će trudnice uticati na težinu svoje dece je mala

Indeks telesne mase (BMI) trudnice ima manji uticaj na BMI njenog deteta nego što se ranije verovalo, pokazala je nova studija.

Deca sa visokim BMI, 25 ili više, imaju veću verovatnoću da budu gojazna zbog faktora okoline, a ne zbog težine njihove majke kada je bila trudna, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu "BMC Medicine".

- Faktori životne sredine uključuju sve što tera decu da jedu više i manje vežbaju - rekao je autor studije dr Tom Bond, viši naučni saradnik na Univerzitetu u Bristolu i gostujući istraživač na Imperijal koledžu u Londonu.

Istraživanje i rezultati

Istraživači su koristili podatke prikupljene u longitudinalnim studijama "Deca 90-ih" i "Born in Bradford" da bi analizirali BMI učesnika starosti jedne i četiri godine. Pored toga, BMI je analiziran samo kod učesnika studije "Dece 90-ih" uzrasta od 10 i 15 godina, prenosi CNN.

Studuja "Deca 90-ih" je dugoročna istraživačka grupa koja počinje sa preko 14.000 trudnica regrutovanih početkom 1990-ih. Studija "Born in Bradford" je istraživački program koji analizira zdravstvene podatke preko 30.000 ljudi u Bredfordu u Velikoj Britaniji.

Rezultati su pokazali da postoji mala veza između BMI majke i težine bebe pri rođenju, ali je uzrok nestao kako je dete odrastalo.

- Iako je BMI tinejdžera povezan sa BMI njihovih majki, to je verovatnije zbog nasleđenih gena i faktora načina života, a ne efekata u materici - rekao je Bond.

- Postoji mnogo faktora koji utiču na BMI odrasle osobe, tako da, kontrola telesne težine majke nije ono što će rešiti gojaznost deteta - rekao je dr Kristofer Boling, pedijatar u "Pediatric Associates", PSC, u Krestvju Hilsu, Kentakiju. On je takođe bivši predsednik sekcije za gojaznost Američke pedijatrijske akademije.

- Okruženje deteta i način života, kao što je život u blizini velikog broja restorana brze hrane ili daleko od velikih zelenih, otvorenih površina, mogu da utičuti na BMI deteta - kaže Bond.

- Čini se da svi treba da znamo osnove izbora životnog stila da bismo imali zdravu težinu. Izazov za nas kao društvo je da te zdrave izbore učinimo najlakšim izborom. Deca bi trebalo da imaju veći pristup zdravoj hrani i smanjen pristup nezdravoj - rekao je dr Boling.

Takođe bi trebalo da imaju više mogućnosti za redovnu fizičku aktivnost koja može da pomogne u ograničavanju sedalačkog načina života.

Majke i dalje treba da budu oprezne

Iako ne postoji velika korelacija između BMI trudnice i BMI njenog deteta kasnije u životu, to ne znači da su te žene oslobođene brige o sopstvenoj težini.

- Još uvek postoje povećani rizici sa kojima se deca suočavaju sa majkom koja ima visok BMI. Neke žene sa visokim BMI mogu da se suoče i sa komplikacijama - carskim rezom ili mrtvorođenjem - rekao je Bond.

Pored toga, buduće majke sa visokim BMI su u opasnosti od razvoja gestacionog dijabetesa i preeklampsije, što se dešava kada trudnica razvije visok krvni pritisak, protein u urinu i druge ozbiljne simptome.

- Takođe se suočavaju sa mogućim komplikacijama pri porođaju kao što je distocija ramena, do čega dolazi kada se jedno ili oba bebina ramena zaglave u karlicu majke tokom porođaja - rekla je dr Tamika Ogist, potpredsednica službi za žene i odojčad u "MedStar Washington Hospital Center" u Vašingtonu.

- Trudnice bi trebalo da izbegavaju "konzumiranje hrane za dvoje" i umesto toga da se usredsrede na zdravu ishranu sa vežbanjem koje je odredio njihov lekar - istakla je dr Ogist i dodala da su sigurne opcije za vežbanje u trudnoći hodanje, trčanje i ples.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još