Danas se obeležava Međunarodni praznik rada

U Srbiji i svetu danas se obeležava Međunarodni praznik rada, 1. maj, u znak sećanja na 1886. godinu kada su desetine hiljada radnika u Čikagu stupile u štrajk, zahtevajući osmočasovno radno vreme.

Generalni štrajk u Čikagu počeo je 1. maja, dva dana kasnije došlo je do sukoba, a 4. maja su organizovane masovne radničke demonstracije na trgu Hejmarket.

U znak sećanja, kongres Druge internacionale pozvao je 1889. na održavanje demonstracija i štrajkova 1. maja svake godine, a skupove uglavnom organizuju sindikati i levičarski pokreti.

U Srbiji, inače, 1. maja, se godinama obeležava okupljanjima ljudi svih generacija po brojnim izletištima uz popularno roštiljanje a uobičajeni su i sindikalni protesti i razne manifestacije.

Savez samostalnih sindikata Srbije (ŠŠ) najavio je da će Prvomajski protest održati u Leskovcu, prenosi Beta.

Okupljanje članova tog sindikata je na gradskom trgu, odakle će se uputiti ka fabrici "Jura", ispred koje će biti organizovana centralna manifestacija.

Na skupu će biti pročitan Prvomajski proglas u kojem najveća sindikalna centrala u Srbiji poručuje radnicima da neće dozvoliti da budu esploatisani i diskriminisani.

Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) u Prvomajskom proglasu ukazala je da radnici dočekuju Praznik rada - 1. maj zabrinuti za egzistenciju svojih porodica i zbog neizvesne budućnosti.

Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije obeležiće Međunarodni dan rada, u centru Beograda.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još