Bivša ljubavnica

Vruće je malo ohlađeno, a ambicija je dostigla svoj vrhunac. “Opasne veze“ na Katrin Breja-način...

... samo na prvi, neizoštreni pogled! “Bivša ljubavnica“ (Une vieille maîtresse) je do sada najambicioznije delo Katrin Breja, koju neki smatraju “autorkom koja je karijeru izgradila kroz eksplicitne scene seksa”.

Sloboda mišljenja – uvek! Međutim, površnost u analizi opusa rediteljke (i spisateljice), koja svakom filmu pristupa vrlo lično, teško je prihvatiti. “Vruće” teme ne plaše Katrin Breja. Način na koji ona analizira probleme polova, seksualnost i sve pred čim konzervativni krugovi zatvaraju oči, vrlo je direktan i iskren.

Nekonvencionalno eksplicitne scene seksa, Breja koristi u funkciji podvlačenja stava, koji njenim rečima ukratko glasi: “Vođenje ljubavi nije samo telesno zadovoljstvo, već zadovoljsto u kome telo prevazilazi telesno zadovoljstvo. Čin seksa uključuje i mentalnu transformaciju, takođe.” Ali, neretko, Breja je znala i da poljulja svoju “misiju”, pre svega scenarijima koji su bili nedovoljno jaki da izdrže pritisak eksplicitnih scena.

Raskošni kostimi se skidaju, tajne otkrivaju, strast je večna u ostvarenju koje mnoge osetljive teme – od odnosa supruga-ljubavnica do licemerja – dotiče vrlo ženski, bez straha od emotivnosti. Breja je izašla iz samoizgrađenih okvira i uzletela u raskošno produciranu univerzalnu priču o ljubavi, strasti i ljudskim odnosima.

Čak i prave “Breja-scena“ su svedene na meru koja pomaže da se prati razvoj odnosa u ljubavnom trouglu. Ljubavnica i supruga nisu isto, te Marinji dodiruje Velini drugačije nego Hermengard. I “bivša ljubavnica“ i “sadašnja supruga“ su ljubav, ali različitih snaga i budućnosti.

Izborom lokacija, kamerom koja nepogrešivo ulazi u razmenu emocija među likovima, pedantno osmišljenim detaljima (sugestivni pramenovi kose Velini, razlike u kostimima ljubavnice i supruge, poze u vođenju ljubavi), Breja uspeva da zarobi pogled na svojoj viziji romana, može se reći, ozloglašenog pisca i kritičara Žila Barbe d’Orevilija.

Iako scene u pustinji i gubitak deteta Marinjija i Velini deluju neubedljivo, a duh Francuske tog vremena vrlo zatvoreno prikazan, pažnja je apsolutno fokusirana na iščekivanje razrešenja kompleksnih ljubavnih odnosa. Uverljiva tenzija i strast među likovima su tu, pre svega, zahvaljujući besprekornom kastingu.

Azija Arđento opet potvrđuje da je sjajna, posebna i vrlo seksi. Kakav španski akcenat francuskom jeziku daje njena Velini! Čak je i vrlo efektan momenat što joj šminkom nije uklonjena tetovaža na dnu leđa. Italijanski majstor horora Dario Arđento je sigurno ponosan!

Savršeno otkriće Katrin Breja su fascinantne usne i talenat Fuada Aita Atua. Odličan debi!

Pored Azije i Fuada, ostali glumci, pa i odlična Roksan Meskida, deluju kao dopuna. Dostojna dopuna!

Od početka do kraja – fokusirani na ljubavni trougao! Iako je fokus promenljivog intenziteta, Breja može da bude ponosna svojim izletom u mejnstrim!

Katarina Milovanović

Pogledajte još