Novak može biti prvi već od petka

Još samo jedna pobeda u prestonici Francuske deli najboljeg srpskog tenisera svih vremena od pozicije broj jedan na svetskoj rang-listi. Novak Đoković se plasirao u polufinale Rolan Garosa bez borbe, jer mu je Fabio Fonjini, 49. igrač sveta, predao meč zbog povrede noge.

Italijanski teniser je zadobio povredu tokom maratonskog meča sa Špancem Albertom Montanjesom, kojeg je pobedio posle pet setova i četiri sata i 22 minuta na terenu 4:6, 6:4, 3:6, 6:3, 11:9.

Prema tome, do narednog duela i okršaja sa pobednikom susreta između Švajcarca Rodžera Federera i Gaela Monfisa, Novak će biti slobodan čak do petka. Tada će napasti 42. uzastopnu pobedu u 2011. godini, sa kojom bi izjednačio rekord iz 1984. legendarnog Amerikanca Džona Mekinroa. Pitanje je koliko ova pauza odgovara Srbinu, jer će imati četiri dana pauze - što će značiti više vremena za odmor, ali i opasnost da „ispadne iz ritma“ u odnosu na protivnike koji će imati meč više.

Tek, ako prođe i tu prepreku, prvi put u trećem pokušaju (gubio od Majorčanina u polufinalu Pariza 2007. i 2008), pomeriće Rafaela Nadala sa čelne pozicije ATP liste već od narednog ponedeljka, čime će da ostvari jedan od svojih najvećih ciljeva u karijeri već u 24. godini.

- Fonjini zaista nije imao sreće. Pobeda koju je izvojevao nad Montanjesom u osmini finala bila je jedna od najčudnijih koje sam video u karijeri - rekao je Đoković. - Šteta je što se povredio i nadam se da će brzo uspeti da se oporavi. Danas ću, zato, moći da uživam u Parizu na nešto drugačiji način nego što sam to bio u prilici do sada.

Fonjini je prvi Italijan koji je izborio plasman u četvrtfinale grend slem turnira još od 1998. godine, kada je David Sangvineti prošao među osam na Vimbldonu.

- Prošle noći sam plakao. Posle terapije sam odlučio da predam meč. Još jednom sam išao na skener juče ujutro i znali smo da bih, ukoliko izađem na teren, samo pogoršao povredu. Ali, takav je sport. Takav je tenis - rekao je Fabio.

Novak u 2011. ima 41 pobedu, odnosno 43 računajući i finale Dejvis kupa od prošle godine. Prolazak u polufinale mu se neće računati kao trijumf, jer je Fonjini predao pre izlaska na teren, a isto se desilo i u Beogradu, na Srbija openu, kada je Janko Tipsarević odustao od duela sa Đokovićem - ni taj meč, koji nije ni započet, nije se računao u ukupnu statistiku ATP tura.

Sve to znači da će, ako osvoji Rolan Garos, Novak morati da sačeka naredno takmičenje, Kvins klub u Londonu na travi, kako bi prvo izjednačio, a onda i oborio rekord Giljerma Vilasa, koji je nanizao 46 uzastopnih trijumfa.

Nepobedivi

46 Giljermo Vilas (Argentina) jul-sept. 1977.
44 Ivan Lendl (ČSSR) sept. 1981 - feb. 1982
43 Novak Đoković (Srbija) dec. 2010 - maj 2011.(
serija još traje)
42 Džon Mekinro (SAD) jan-maj 1984.
41 Rodžer Federer (Švajcarska) avg. 2006 - mart 2007.

Noletov niz u Parizu

40. 1. kolo De Baker 6:2, 6:1, 6:3
41. 2. kolo Hanesku 6:4, 6:1, 2:3, pred.
42. 3. kolo Del Potro 6:3, 3:6, 6:3, 6:2
43. 4. kolo Gaske 6:4, 6:4, 6:2
- 1/4-finala Fonjini predaja, b.b.
44. polufinale Federer/Monfis
45. finale ???

Setovi

Svega dvanaest i po setova odigrao je Novak Đoković na dosadašnjih pet mečeva u Parizu, iako je matematički minimum - 15. Naime, pored predaje Fonjinija u četvrtfinalu, Rumun Hanesku se, takođe, povukao sa terena tokom duela drugog kola zbog povrede, a jedino mu je Del Potro „otkinuo“ set i zadržao ga u igri duže od uobičajenih 3:0.

Za razliku od Novaka, Rafa Nadal je samo u prva dva meča na terenu proveo više od sedam sati, uključujući i maratonski okršaj sa Džonom Iznerom.

Izvor: www.novosti.rs

Pogledajte još