Ti što živiš

Oda čoveku... Uspomena na sadašnji život... "Du Levande" je izvanredan film, kakav nemamo prilike da gledamo često. Pun humora, bola i patnje svakodnevice.

Roj Anderson, švedski reditelj, definitivno je okrenut "normalnom" čoveku, njegovoj svakodnevnoj patnji, snovima, i razočaranjima.

Poseban odnos koji Anderson ima prema slikarstvu probudiće u njemu jedinstveni filmski stil, u kojem je kamera potpuno statična. 

- Osećao sam da nije fer da jedna slika bude vizuelno bogatija od filma.

Film je sastavljen od više kadrova. Bez scenarija i radnje u kojoj je potpuno jasno šta se dešava, a to je život sam.

Sve glumce naturščike Anderson pažljivo bira, nalazi ih po čekaonicama, železničkim stanicama... A svaki pojedinac daruje svoju neponovljivu posebnost filmu. Likovi vode normalan život na na platnu, i čini se kao da je naš.

Posebnu draž filmu daju i zvuci trube, veseli taktovi diksilenda, i to baš onda kada postaje teško. Podsećaju nas da nije sve propalo.

Čovek koji se posvađao sa ženom i žali se mušterijama na poslu, njegova žena, koja se rasplače pred celim razredom u školi u kojoj predaje jer je muž uvredio, frizer emigrant koji je sit uvreda i koji uništava frizuru mušteriji, devojka koja ne uspeva da izjavi ljubav mladiću rokeru, članovi limenog orkestra koji žive usamljenim životom... Samo su neki od likova filma "Du Levande". I svi nekako izgledaju mali u poslednjoj sceni, snimanoj kao iz oblaka.

Roj Anderson nas podseća da u svoj toj muci, koja je nekad duhovito bolna i apsurdna, nismo sami. 

Nada Veljković 

Pogledajte još