Dolazak na 11. SBF najavile poslovne delegacije iz 33 države sveta - Pahor, Mesić i Zaev na 11. Sarajevo Business Forumu

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor potvrdio je dolazak i učešće na vodećoj poslovno-investicionoj konferenciji Jugoistočne Evrope 11. Sarajevo Business Forumu. Pahor će, uz predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i turskog ministra privrede Mehmeta Muşa, biti ključni govornik u uvodnoj sesiji prvog dana Foruma koji će se održati u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Kao visoka zvanica, Borut Pahor učestvovao je i na prethodnim Sarajevo Business Forumima, te je izrazio snažnu podršku zalaganjima Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i NATO-u.

Učešće na 11. SBF potvrdili su i Zoran Zaev, bivši premijer Republike Severne Makedonije i Stjepan Mesić, bivši predsednik Republike Hrvatske, ali i brojna druga politička i poslovna imena iz Evrope i sveta. Mesić je i prethodnih godina bio gost na Sarajevo Business Forumu gde je isticao važnost ekonomske saradnje zemalja regiona u cilju boljeg zajedničkog prosperiteta.

Sarajevo Business Forum pozicionirao se kao jedan od najvećih međunarodno-investicionih događaja u Jugoistočnoj Evropi. Tema ovogodišnjeg Foruma, koji će u glavnom gradu Bosne i Hercegovine biti održan 11. i 12. maja je „Nearshoring – perspektiva za region“, odnosno predstavljanje potencijala za realociranje proizvodnje evropskih kompanija na područje Jugoistočne Evrope.

Ove godine, u sklopu Foruma, predstaviće se oko 300 investicionih projekata i poslovnih ideja, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske, Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije. Sve kompanije iz regiona koje su prijavile projekat putem oficijelne stranice Sarajevo Business Foruma, osim same promocije i prezentacije, imaće mogućnost sastanaka sa potencijalnim partnerima i investitorima zainteresovanim za investiranje u privredu zemalja regiona.

Dolazak na 11. Sarajevo Business Forum potvrdile su delegacije iz 33 države iz celoga sveta, a kojima će se predstaviti niz regionalnih investicionih projekata iz proizvodnje, poljoprivrede, energetike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, izgradnje, usluga, turizma i drugih sektora. I ove godine očekuje se veliki broj učesnika i novinara iz domaćih i inostranih medijskih kuća.

Spisak svih govornika možete pogledati na linku Sarajevo Business Foruma: https://www.sarajevobusinessforum.com/bs-Latn-BA/speakers

Organizator najveće i najznačajnije investicione konferencije u regiji je Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo pod pokroviteljstvom Predsedništva BiH i u saradnji sa strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, te deoničarima BBI banke – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom (DIB), Abu Dhabi islamskom bankom (ADIB) i drugim partnerima. Porto Montenegro iz Crne Gore je platinum sponzor Konferencije, a oficijelni avioprevoznik 11. SBF-a kompanija Turkish Airlines.

Lista sponzora i partnera dostupna je na: https://sarajevobusinessforum.com/bs-Latn-BA/sponsors

Foto: SBF

Pogledajte još