fbpx

Nema para za povećanje subvencija

NIŠ, 31. maja 2011. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u utorak u Nišu povodom štrajka poljoprivrednika da nema dovoljno para u budžetu za subvencije i da vlada pokušava da sredstva koja ima za subvencije ravnomerno raspodeli.

"Vlada pokušava da sredstva za subvencije ravnomerno raspodeli i istovremeno obezbedi kontinuitet u proizvodnji mleka i mesa, da ne bismo imali nestašice", rekao je Tadić.

On je kazao da nema mogućnosti za veće subvencije poljoprivrednicima. "Naša privreda nije u mogućnosti da obezbedi takve prilive da bi imali subvencije kao u zemljama Evropske unije", rekao je Tadić.

Poljoprivrednici iz Vojvodine su nezadovoljni namerom vlade da smanji subvencije po hektaru i blokiraju saobraćajnice i mostove. Prvobitni predlog je bio da se subvencije daju gazdinstvima koja imaju parcele do 10 hektara, a posle protesta poljoprivrednika vlada je predložila da se subvencije povećaju na 30 hektara po registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu.

Tadić je još rekao i da Srbija traži i očekuje da dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom.

"Što se tiče daljeg napredovanja ka EU, mi tražimo i očekujemo datum početka pregovora i da, kao Hrvatska, preskočimo status zvaničnog kandidata za članstvo, jer smatramo da će Srbija u vreme kada se o tome bude odlučivalo, krajem decembru ili septembra, ispuniti sve uslove", rekao je Tadić.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.