Merilin Monro ikona 20.veka

Legenda i ikona 20. veka pričala je da "ako možeš da nasmeješ ženu, možeš da je nateraš na bilo šta", Lorens Olivje je govorio da ima takvo lice da može da izgleda kao devojčica od pet godina, a Pol Doneli tvrdio da je Monro "čisti film".

Njenu suštinu su pogodili oni koji su tvrdili da je osetljiva i preplašena , ali i Džejn Rasel koja je za svoju koleginucu Merilin Monro rekla da je "veoma tiha i stidljiva osoba i mnogo pametnija nego što mnogi misle".

Detinjstvo

Merilin Monro rođena je kao Norma Džin Bejker Mortenson 1. juna 1926. u sirotištu u Los Anđelesu, kao vanbračno dete Gledis Perl Monro. Odrastala je po hraniteljskim porodicama jer joj je majka imala ozbiljnih psihičkih problema. To je možda i odredilo njenu ranu udaju sa svega 16 godina za Džejmsa Dorertija, koji je bio obični policajac. Brak je trajao svega šest meseci.

(old_image)


Tokom ovog braka radila je u fabrici padobrana. Njen izgled ubrzo primećuje vojni fotograf Dejvid Konver koji joj predlaže saradnju, pa Norma skraćuje kosu, farba je u plavo i reklamira kupaće kostime.

Film

Ubrzo se razvodi i potpisuje ugovor sa filmskim studiom "20th Century Fox". Uzima umetničko ime Merlin Monro. U početku karijere igrajući u filmovima B produkcije, najčešće "glupe plavuše" pričala je da u "Holivudu plaćaju 1000 dolara za poljubac a 50 centi za dušu."

Merilin, ipak, nije želela da bude samo “glupa plavuša”. U želi da dobije i zahtevnije uloge,na iznenađenje mnogih, , upisuje glumačku školu kod čuvenog Lia Starsberga.

Sedam godina vernosti

Pritisnuta poslom, bezobzirnim ljuduima ali i svojim ličnim demonima, polako se navikava na pilule za spavanje.

Plejboj
Merilin je i prva žena koja je krasila prvo izdanje časopisa Plejboj.
Njene obnažene fotografije snimao je fotograf Tom Keli dok je još bila devojka. Ove fotografije otkupljuje Hju Hefner i u decembru 1953. godine objavljuje ih u prvom izdanju "Plejboja".
Komentarišući fotografije, Monro je na pitanje novinara šta nosi u krevetu, provokativno odgovorila ''Šanel 5".

Na snimanju filma "Nema posla kao što je šoubiznis" (1954) je veoma osetljiva i plače gotovo za sitnicu. Malo se bolje osećala na snimanju filma "Sedam godina vernosti" (1955). Te godine je dva sata pozirala gledaocima I reporterima koji su došli da prate snimanje čuvene scene podizanja haljine.

Mozak i meso

Ovako su "zli jezici" opisivali vezu čuvenog pisaca Artura Milera i Merilin Monro. Tokom ovog braka Merlin je bila spremna da postane i majka. Na žalost i pored pokušaja da ima decu, brak sa Milerom je trajao četiri godine i na kraju se završio zbog njenih problema sa drogama.

(old_image)

Film "Neki to vole vruće" snima 1959. filmski partneri bili su Toni Li Kertis i Džek Lemon. Poslednji njen film bio je “Neprilagođeni” u režiji Džona Hjustona , po scenariju Artura Milera, specijalno pisanog za nju.

Kenedi

Godine 1962.prisustvuje proslavi rođendana Džona F. Kenedija u Medison Skver Gardenu. A predsedniku čestita rođendan njenom verzijom pesme "Srećan rođendan".

Kenedi je rekao kako posle ovako slatkog izvođenja pesme, može slobodno da napusti politiku.

Smrt

Vlastiti demoni sustigli su je1962. godine,kada je u avgustu pronađena mrtva u svom stanu, uz nedovoljno proverenu pretpostavku da je popila veliku količinu tableta za spavanje. Njena smrt je i danas ostala za mnoge misterija, a M. M. mit i legenda 20. veka.



Pogledajte još