TESLA NA CENTU: Uskoro počinje štampanje "hrvatskog" evra, stiže i milion "test" kovanica

U julu počinje masovno štampanje "hrvatskog" evra, kako bi sve bilo spremno do 1. januara kada se očekuje uvođenje evropskog novca.

Nakon ponovljenog konkursa za dizajn kovanica Hrvatska narodna banka objavila je da će izrada novca biti organizovana u tri smene, a uskoro će biti izrađeno milion "test" kovanica. Tako je sada izvesno da na "hrvatskom" evru ostaje Nikola Tesla koji će biti na kovanicama od 50, 20 i 10 centi. Na kovanici od jednog evra je kuna, na dva evra je geografska karta Hrvatske, a na kovanicama od pet, dva i jednog centa su slova HR ispisana na glagoljici, dok su na svim kovanicama elementi šahovnice.

- Mislim i da su karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica jako dobro izabrani i da će Hrvatska na taj način biti prepoznata - tvrdi premijer Andrej Plenković.

Inače, rasprave o Tesli i evru više u Hrvatskoj i nema, iako nikada do kraja nije razjašnjeno zašto je Tesla izabran da bude "simbol hrvatske državnosti". A na kritike da se time vrši njegovo "prisvajanje", hrvatski političari su jednostavno - ćutali. Rečeno je samo to da je sprovedena anketa među građanima koji su predlagali koga predstaviti na evru i da je Tesla dobio podršku 2.599 građana, dvostruko više od drugoplasiranog Ruđera Boškovića. Za neke je izbor Tesle bio i novi pokušaj da se izbriše sećanje na rušenje njegovog spomenika u Lici, i da je Tesla zbog svog srpskog porekla smatran nepodobnim. Kada je reč o kuni, koja se na novčanicama našla u vremenu NDH, politički analitičar Žarko Puhovski kaže da se raduje što će se Hrvatska uvođenjem evra rešiti zadnjeg pravog ustaškog simbola. Za njega je kuna i više simbol ustaštva od pozdrava "Za dom spremni".

Izvor: Novosti online
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još