ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Promena načina ishrane mogla bi da produži život i do 13 godina

Promena načina ishrane mogla bi da vam produži život i do 13 godina, prema nedavno objavljenoj studiji, posebno ako počnete kada ste mladi.

Studija je koristila model da bi ispitala šta bi se moglo desiti kada je u pitanju dugovečnost muškarca ili žene ako bi zamenili "tipičnu zapadnjačku ishranu" fokusiranu na crveno meso i prerađenu hranu, "optimizovanom ishranom" koja je fokusirana na manje konzumiranje crvenog i prerađenog mesa, veće konzumiranje voća, povrća, mahunarki, integralnih žitarica i orašastih plodova, prenosi CNN.

Ako bi žena počela da se hrani optimalno sa 20 godina, mogla bi da produži svoj životni vek za nešto više od 10 godina, prema studiji objavljenoj u časopisu "PLOS Medicine".

Kada bi se muškarac hranio zdravije od svoje 20. godine mogao bi da produži svoj život za 13 godina.

Fokusiranje na zdraviju ishranu takođe može da produži život starijih osoba, kaže studija. Počevši od 60 godina, žena bi mogla da produži svoj životni vek za osam godina. Muškarci koji započnu zdraviju ishranu sa 60 godina mogli bi da produže životni vek za skoro devet godina.

Biljna ishrana mogla bi da koristi čak i 80-godišnjacima, kaže studija, jer bi muškarci i žene mogli da produže život za oko 3,5 godine, ako bi uveli promene u ishrani.

- Mišljenje da bi poboljšanje kvaliteta ishrane smanjilo rizik od hroničnih bolesti i prerane smrti je odavno uspostavljeno, a manje hroničnih bolesti znači duži životni vek - rekao je dr Dejvid Kac, specijalista za preventivnu medicinu.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još