Dno ispod kojeg se ne ide!

Prvi dan prošle nedelje doneo je najniži promet u ovoj godini, jer se na Berzi trgovalo za samo 70,4 miliona dinara, što predstavlja nezapamćeno mali iznos.

Sudeći prema prethodnoj sedmici na Beogradskoj berzi, ne čini se da je oporavak blizu, jer je i ona prošla, kako ocenjuju analitičari PS Brokera, u letargiji svih učesnika na finansijskom tržištu. O tome najbolje govore više nego skromni prometi, kao i činjenica da su indeksi veoma malo menjali vrednosti, uglavnom oscilirajući oko sadašnjih nivoa, i, sudeći po tome, moglo bi se reći da je Berza dostigla minimum ispod kojeg će teško ići. Tokom celog februara Beogradska berza imala je problem prometa i, ako se izuzme nekoliko obimnih blok trgovina, prosečan promet je na veoma niskom nivou, a više nego zabrinjavajuće je što taj trend traje već duže vreme, bez izgleda da će se stvari u skorije vreme promeniti. 

Ukoliko se pak, uskoro dese neke drastičnije promene u političkom orkuženju Srbije, moglo bi se očekivati da će se poverenje u Berzu postepeno vratiti, navodi se u nedeljnom izveštaju o poslovanju na Beogradskoj berzi PS Brokera. Prvi dan prošle nedelje doneo je najniži promet u ovoj godini, ali i u više prethodnih meseci, jer se na Berzi trgovalo za samo 70,4 miliona dinara, što predstavlja nezapamćeno mali iznos. Indeksi su tog dana zabeležili blagi pad, a kontinuirani segment tržišta potpuno je podbacio i akcije iz korpe indeksa Belex15 ostvarile su promet od samo 40,8 miliona dinara. U utorak, 26. februara, registrovan je blagi rast prometa u trgovini akcijama i veoma snažan skok prometa u trgovini obveznicama RS. Ukupan promet je, u odnosu na dan ranije, povećan za 65 odsto. Indeksi su zabeležili novi pad, formirajući niz od devet uzastopnih radnih dana u "A crvenom". 

Inače, od početka novembra nije bilo tako dugog i konstantnog opadanja oba indeksa Beogradske berze i, ukoliko oni ubzo i značajnije ne promene smer, Berza će biti suočena s najnižim vrednostima indeksa u poslednjih godinu i po dana. Sredinom nedelje, drugi dan zaredom, ukupan promet ubeležio je rast zahvaljujući čemu se, uz činjenicu da su i indeksi posle devet dana pada porasli, učinilo da je moguće postepeno vraćanje poverenja u Beogradsku berzu. 

Na A listingu jedino su porasle akcije Soja proteina, pri čemu je njima taj rast i bio najpotrebniji, s obzirom na to da su se dan ranije našle na najnižem nivou u poslednjih godinu dana. U četvrtak, 28. februara, promet je ponovo opao, za oko 20 miliona dinara. Nedelja skromnih prometa završena je s obimom trgovine ispod 100 miliona dinara, drugi put u sedmici 25− 29. februar. Poslednji dan prošle nedelje obeležila je i slaba aktivnost, jer se trgovalo sa samo 100 akcija, odnosno najmanjim brojem u poslednja dva meseca.

("Pregled")

Pogledajte još