CENA - PRAVA SITNICA: Najveći beli dijamant na aukciji u Švajcarskoj

Do sada najveći pronađeni beli dijamant biće ponuđen iduće nedelje na prodaju u Švajcarskoj, u sklopu ponude aukcijske kuće "Kristi", prenosi Rojters.

Očekuje se da će "Stena" (The Rock), beli dijamant od 228,31 karata, otprilike veličine loptice za golf, dostići cenu do 30 miliona dolara na aukciji u Ženevi, saopštili su iz "Kristija", prenosi britanska agencija.

Dijamant je pronađen i poliran u Južnoj Africi pre više od 20 godina i najveći je dragulj beličaste boje kruškolikog izgleda, saopštila je aukcijska kuća.

- Često se takvom velikom kamenju žrtvuje deo oblika kako bi zadržali težinu. Ovo je, međutim, savršeno simetrična forma u obliku kruške i jedan od najređih dragulja koji je ikada prodat na aukciji - rekao je Maks Foset, šef "Kristijevog" odeljenja nakita u Ženevi.

"Kristi" će ovom prilikom takođe ponuditi žuti kamen, jastučastog oblika od 205,07 karata pod nazivom "Dijamant Crvenog krsta", s obzirom na to da će jedan deo prihoda od njegove prodaje otići Međunarodnom komitetu Crvenog krsta (MKCK) čije je sedište u Ženevi.

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još