LOŠA KOMBINACIJA: Napici i lekovi koje ne bi trebalo mešati

Nova studija, objavljena u "Saudi Pharmaceutical Journal", bavila se time kako na lekove utiču razni napici s kojima ih ljudi uzimaju.

Rezultat je da je najbolje slušati uputstva koja idu uz tablete i piti ih sa vodom. U istraživanju su se fokusirali na lekove protiv bolova, upala i one protiv alergija.

Kafa

Istraživači su u studiji uzeli u obzir kafu na temperaturu od 37,7 stepeni.

Ne samo da se zna da kafa sadrži snažna jedinjenja i da kofein može da utiče na delovanje lekova, već studija ukazuje i na to da vruć napitak poput kafe, može da promeni hemiju lekova i način na koji se lek razlaže u organizmu.

Sok od pomorandže

Studija je pokazala da sok od pomorandže može da ima efekat na otpuštanje leka.

Zbog toga je najbolje lek popiti uz čašu vode, a vitamin C, u obliku soka od pomorandže - u neko drugo vreme.

Gazirana pića

Ne treba posebno naglašavati da gazirana pića i nisu najzdravija, a i velike količine šećera u njima mogu da pogoršaju upalne procese.

Koka-Kola bila je jedno od pića u studiji koje je takođe uticalo na to kako se lekovi razlažu u telu. Ona nije uticala samo na lekove protiv alergija.

Energetska pića

Kada se ne osećate kao da ste na najvišem nivou funkcionisanja, potrebno vam je nešto što će vam dati energije. Ipak, energetska pića takođe spadaju u napitke sa kojima ne bi trebalo da pijete tablete.

Mlečni proizvodi

Miečni proizvodi nisu idealan izbor napitaka sa kojima se piju lekovi, a na uputstvima pojedinih to je strogo naglašeno, piše "Eat This, Not That".

Izvor: N1/Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još