Neznanje i oklevanje sprečava IPO

Komisija za hartije od vrednosti potvrdila je da je spremna za inicijalne javne ponude akcija (IPO), ali kao najveću prepreku za to vidi nedostatak interesa srpskih firmi, koje bi na taj način trebalo da prikupe kapital. 

- Do sada se biznis širio u kompanijama koje, izgleda, nemaju problema s bankama i kojima bankarski način finansiranja nije toliko skup, a prepreku za IPO predstavljaju i izvesno neznanje i oklevanje - rekao je predsednik Komisije za hartije od vrednosti Milko Štimac agenciji Beta. Prema njegovim rečima, neophodno je da neko prvi realizuje inicijalnu javnu ponudu akcija i da se vidi da je to najjeftiniji i najefikasniji mogući način finansiranja razvoja jedne kompanije. 

IPO je prvo pojavljivanje akcija neke kompanije na primarnom tržištu. Kroz IPO se akcije nude najširem krugu investitora, a kompanija na taj način pribavlja kapital za razvoj poslovanja. Izražavajući uverenje da će posle prve biti još mnogo inicijalnih javnih ponuda, Štimac je podsetio na situaciju s investicionim fondovima, kada je trebalo jako dugo da se osnuje prvi, pa drugi, treći, a sad ih ima devet. Kada je reč o prvoj IPO na srpskom tržištu, u Komisiji su se nadali da će do nje doći u toku ove godine, međutim, kako je rekao Štimac, ne zavisi mnogo toga od ekonomije. 

- Srbija je i dalje zemlja u tranziciji, i dalje smo u sferi pre svega političke ekonomije i ovde je teško uraditi analizu tržišta kapitala i reći da sve ukazuje na to da ćemo u narednom tromesečju imati IPO - rekao je Štimac. - Zbog toga - naglasio je predsednik Komisije za hartije od vrednosti - u Srbiji morate da napravite fundamentalnu analizu, koja uzima u obzir ne samo ekonomske, nego i političke i sve druge faktore, da biste mogli da napravite neko predviđanje.

("Pregled")

Pogledajte još