OBRATITE PAŽNJU: Šest znakova ukazuju na to da vas partner laže

Psihološkinja Džordžina Barnet navela je šest osnovnih pokazatelja koji mogu da vam pomognu da shvatite da vas partner laže.

1. "Suvi" razgovor

Sadržaj razgovora može biti dobar pokazatelj da vaš partner laže.

- Ako ljudi lažu, često moraju da kupe vreme jer laganje mnogo više opterećuje mozak nego govorenje istine. Zato lažovi često imaju kratke pauze, koriste reči "hm" i "znaš" jer im je potrebno dodatno vreme da konstruišu svoju priču - rekla je Barnet.

2. Gutanje i pročišćavanje grla

Psihološkinja napominje da je gutanje i pročišćavanje grla još jedan znak.

- Telefon je komunikacijski alat “u stvarnom vremenu”, za razliku od e-pošte ili SMS-a, tako da lažovi imaju manje vremena za građenje svojih odgovora. To ih stavlja pod pritisak i svaki pritisak će se fizički manifestovati u telu - objasnila je Barnet.

3. Dugi odgovori

Lažljivci pogrešno misle da je duži, razrađeni odgovor uverljiviji, ali, u stvari, istiniti odgovori su obično sažeti i direktni.

4. Naglašen ton

Lažov može da koristi naglašen ton kako bi uverio drugu osobu da "govori istinu".

- Uzmite u obzir nekog ko vara partnera, previše kompenzuje jezikom i objašnjenjem u očajničkom pokušaju da uveri drugu osobu u svoju priču, a što više lažov oseća da mu ne veruju, on je odlučniji - napomenula je psihološkinja.

5. Nejasan jezik

Ovo je još jedan znak upozorenja na koji treba obratiti pažnju.

- Iskrenost obično stvara direktne i jednostavne izjave, ali lažov mora da se zaštiti u slučaju da bude razotkriven i zbog toga se oslanja na nejasne izjave kao što su "možda", "moguće" ili "verovatno" - dodala je Barnet.

6. Preterano korišćenje reči "poštenje"

Ovo takođe može da bude razlog za zabrinutost.

- Kada se povremeno koristi može da bude pokazatelj iskrenosti, ali ako se stalno naglašava, postavlja se pitanje zašto se preterano ističe poenta. Ova metoda je posebno zabrinjavajuća ako drugu osobu uopšte niste ni optužili da laže - zaključila je psihološkinja.

Izvor: Prva.rs/24sata.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još