Sarajevo Business Forum – Sarajevo regionalni centar poslovnih susreta: Sutra počinje 11. Sarajevo Business Forum

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine u sredu i četvrtak, 11. i 12. maja 2022. godine biće održana Međunarodna investiciona konferencija Sarajevo Business Forum. Nakon dvogodišnje pauze, uzrokovane pandemijom koronavirusa, Forum će ove godine nastaviti tradiciju okupljanja nekih od najvećih poslovnih i političkih lidera iz regiona i sveta.

Forum će otvoriti predsednik Uprave Bosna Bank International Banke Alek Bakalović, član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, te ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić,  a u uvodnom obraćanju prisutnima će se obratiti predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ministar trgovine Republike Turske Mehmet Muş, ministar privrede i održivog razvoja Hrvatske Davor Filipović, YB Datuk Seri Ab Rauf bin Yusoh, viši državni ministar za industriju, investicije i razvoj preduzetništva države Melaka iz Malezije i šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

Tema ovogodišnjeg Foruma je „Nearshoring – perspektiva za region“, odnosno mogućnosti realociranja proizvodnih kapaciteta evropskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu i zemlje regiona.

Prvog dana na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu fokus će biti na ekonomski oporavak nakon pandemije odnosno prilikama za preokret, a u sklopu prvog panela svoja stručna mišljenja će podeliti: Stjepan Mesić, bivši predsednik Republike Hrvatske, Zoran Zaev, bivši premijer Republike Severne Makedonije, Šekib Avdagić, predsednik Istanbulske trgovinske komore (ITO), Ahmet Albayrak, izvršni potpredsednik banke Kuveyt Turk, Sandrine Friscia, predstavnica Evropske investicione banke za Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju kao i mnogi drugi predstavnici političke i poslovne scene iz oko 40 zemalja učesnica Foruma.

I ove godine na Sarajevo Business Forumu (SBF) dodeliće se prestižna priznanja "Sarajevo Business Bridge Awards" kompanijama i pojedincima koji su svojim poslovanjem, inovativnim idejama i zapošljavanjem mladih doprineli razvoju preduzetništva, održivog razvoja i investicione klime u regionu. Na osnovu ocene stručnog žirija, nagrade “Sarajevo Business Bridge Awards” biće uručene dobitnicima na svečanoj ceremoniji u zgradi Parlamentarne skupštine BiH tokom prvog dana održavanja 11. Sarajevo Business Foruma, a u prisustvu svetskih i regionalnih političkih i biznis lidera.

Svake godine sve više kompanija i investitora prepoznaje potencijal SBF-a, a broj učesnika zainteresovanih za business networking i pronalaženje novih investicionih prilika u regionu je u konstantnom porastu. Na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu  očekuje se učešće oko 1.500 predstavnika iz oko 40 zemalja iz celog sveta, dok će biti predstavljeno više od 300 investicionih projekata i poslovnih ideja, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske, Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije.

Drugi dan 11. Sarajevo Business Foruma, koji će se održati u hotelu Hills Sarajevo, otvoriće Chris Barton, trgovinski komesar Njenog veličanstva iz Velike Britanije za područje Evrope, a nakon toga slede četiri panela sa fokusom na potencijale Zapadnog Balkana. U sklopu panela iz oblasti javno-privatnog partnerstva direktorka EBRD za BiH Manuela Naessl predstaviće mogućnosti za privlačenje privatnih investitora u javno-privatnom partnerstvu.

U saradnji sa USAID-ovim Projektom razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) drugog dana vodeće poslovno-investicione konferencije fokus će biti na moći turizma u podsticanju ekonomskog napretka na kojem će prisustvovati ugledni svetski stručnjaci iz oblasti turističke industrije. U okviru panela predstaviće se i turistički projekti iz BiH.

Drugi dan se završava panelom iz oblasti islamskih finansija, te će se promovisati i lansiranje edukativne platforme iz oblasti islamskih finansija i ciljeva održivog razvoja, razvijene od strane UNDP-a i Islamske razvojne banke.

Među panelistima drugog dana Foruma, između ostalih, biće i David Goodger, direktor ekonomije turizma u Evropi, Oxford Economic, Ana Lucia Lind, predsedavajuća Swiss Financial Engineering AG, Ibrahim Osta, međunarodni stručnjak za razvoj turizma, David Margason, stručnjak za razvoj nekretnina i ulaganja i brojni drugi regionalni i svetski stručnjaci.

Tokom dvodnevnog Sarajevo Business Foruma biće organizovano pet panela, a drugog dana Foruma će se održati B2B sastanci radi umrežavanja učesnika i razvoja novih poslovnih mogućnosti.

Detaljan program i agenda 11. Sarajevo Business Foruma 2022 dostupni su na zvaničnoj web stranici www.sarajevobusinessforum.com, te putem zvanične mobilne aplikaciju Foruma, dostupna za Android (link) i iOS (link).

Organizator najveće i najznačajnije investicione konferencije u regiji je Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo pod pokroviteljstvom Predsedništva BiH i u saradnji sa strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, te deoničarima BBI banke – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom (DIB), Abu Dhabi islamskom bankom (ADIB) i drugim partnerima. Porto Montenegro iz Crne Gore je platinum sponzor Konferencije, a oficijelni avioprijevoznik 11. SBF-a kompanija Turkish Airlines. 

Više informacija o Sarajevo Business Forumu, kao i aktuelne novosti mogu se pronaći na www.sarajevobusinessforum.com.

Foto: SBF

Pogledajte još