ADRIA SUMMIT: O snazi brendova u eCommerce industriji

Na prošle nedelje održanom Adria Summitu u hotelu Kempinski Adriatic u Savudriji (Istra) govorilo se o trendovima u oblasti eCommerce-a.

Panel koji se bavio snagom brendova u eCommerce-u moderirao je Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe. Na ovu temu su govorili: Milena Đorić Gudurić - Head of Marketing, Mastercard Serbia, Montenegro, Bosnia and Hercegovina; Orhan Gazibegović - President, eCommerce association BiH; Dimitrije Trbović - CEO, NEOSTAR.COM, Zagreb; Krešimir Macan, PR specialist, Zagreb i Vanja Bertalan - Human, CEO, Zagreb.

Robert Čoban je na početku panela govorio o prezentaciji Džonatana Njuhausa, prvog čoveka izdavačke kompanije Conde Nast (Vogue, Vanity Fair, Glamour, Conde Nast Traveller, La Cucina Italiana...).

- Na konferenciji FIPP (Globalna asocijacija izdavača magazina) održanoj u Njujorku 2005. godine, dakle dve godine pre lansiranja prvog iPhone-a i tri godine pred početak Svetske ekonomske krize - Njuhaus je govorio na temu "Branding Is Not Enough". On je u svojoj prezentaciji naveo primere brojnih velikih magazinskih brendova koji su iz određenih razloga propali na nekim tržištima. Objasnio je i niz različitih razloga: 1. koncept magazina je nedovoljno adaptiran lokalnom tržištu; 2. koncept magazina je previše izmenjen u odnosu na original; 3. prevelika konkurencija na tržištu; 4. loš lokalni partner... Ovo je bilo sve 2005. a onda su 2007. došli "pametni telefoni" i potpuno promenili način konzumacije medija a 2008. je počela i ekonomska kriza.

Foto: Promo

O tome koliko je snaga brenda važna u današnjem digitalnom svetu i pre svega u eCommerce industriji Milena Đorić Gudurić iz Marstercarda je rekla da je sa stanovništa njenog posla od velike važnosti što je reč o veoma prepoznatljivoj kompaniji koja je na tržištu od 1966. i uz izvesne modifikacije je sačuvala osnovni identitet svog logotipa od tada do danas. Pandemija je, naravno, ubrzala sve procese kada je reč o eCommerce-u, sa tim se slaže Milena Đorić Gudurić ali i svi ostali učesnici panela.

Dimitrije Trbović govorio je o trendovima u automobilskoj industriji kada je reč o eCommerce-u ali i migraciji ka električnim automobilima koja je sve prisutnija.

Krešimir Macan je na osnovu svog višedecenijskog iskustva u medijima i komunikacijama istakao da su brendovi danas možda važniji nego ikada ali da oni u prvi plan moraju da stave ljude. Sličnog stava je bio i Vanja Bertalan iz zagrebačke kompanije Humus koja u svom portfoliju klijenata ima paletu od "Čazmatransa" preko "Podravke" do A1 i Dinersa.

Orhan Gazibegović, predsednik eCommerce Asocijacije Bosne i Hercegovine rekao je da je ova oblast upravo polje na kojem se mogu "ispeglati" svi politički i administrativni "izazovi" koji muče njegovu zemlju.

Na kraju panela uz učešće publike povela se diskusija o slučaju koji nema veze sa eCommerce-om ali ima sa brendovima i snagom brendova. Reč je o kampanji za keks "Domaćica" o kojoj se već nedeljama govori o celom regionu. Tu su ocene bile različite ali su se svi složili u jednom - nema toliko snažnog brenda kome loša poslovna politika ili nespretna marketinška kampanja ne može da naudi. Zato, hrabro ali i nežno i oprezno sa brendovima.

Autor: Nadlanu.com/M.M.
Foto: Promo

Pogledajte još