Grci kupuju i "Geneks"?

Najozbiljniji ponuđač grčka kompanija "Lampsa", uz podršku Nacionalne banke Grčke i investicionog fonda "Ešmor" iz Londona.

U tenderskom postupku za privatizaciju imovine kompanije "Geneks", po početnoj ceni od 130 miliona evra, jedan od najozbiljnijih ponuđača biće grčka kompanija "Lampsa", uz podršku Nacionalne banke Grčke i investicionog fonda "Ešmor" iz Londona, saznao je Tanjug u toj kompaniji. Agencija za privatizaciju raspisala je 27. decembra dva odvojena tendera, i to za prodaju hotela "Kontinental", "Geneks apartmana", teniske hale i energane u Beogradu, po minimalnoj ceni od 85 miliona evra. Drugi tender obuhvata hotelski kompleks na Kopaoniku, hotele "Grand", "Konaci − Sunčani vrhovi", restoran "Zvrk" i stambene jedinice u Raškoj, po početnoj ceni od 45 miliona evra. Rok za dostavljanje ponuda je 24. mart, a prodaja delova "Geneksa" biće održana 31. marta, javnim nadmetanjem. 

Obaveza kupca je da u narednih 20 godina zadrži istu delatnost hotela i apartmana, odnosno da obezbedi nivo kvaliteta hotela od najmanje četiri plus internacionalnih zvezdica, u roku od tri godine po preuzimanju, da posluje na međunarodnom tržištu i ima zaštićeni znak. Grčka "Lampsa" postoji od 1919. godine i poistovećuje se s čuvenim hotelom "Grande Bretagne" (Velika Britanija), jednim od simbola Atine, čiji je i vlasnik. Osim hotelijerstva, "Lampsa" se bavi prometom nekretnina i vlasnik je oko 200 brodova. Jedna od njenih najznačajnijih investicija je nedavno preuzimanje 51 odsto akcija luksuznog hotela "Hajat ridžensi" u Beogradu, vredno preko 11 miliona evra. "Lampsa" je 22. februara kupila i beogradski hotel "Ekscelzior" za 610 miliona dinara, pri čemu treba imati u vidu da je početna cena bila 141,9 miliona dinara. 

Nacionalna banka Grčke je najstarija i jedna od najvećih grčkih banaka, osnovana 1841. godine, a u septembru 2006. postala je vlasnik 99,44 odsto kapitala Vojvođanske banke, za šta je platila 385 miliona evra, četiri puta više od procenjene vrednosti kapitala. Vojvođanska banka je trenutno sedma u Srbiji po tržišnom učešću, koje iznosi 4,4 odsto, dok je po broju klijenata na drugom mestu. Investicioni fond "Ešmor" je od novembra 2006. većinski vlasnik Industrije mesa "Karneks" iz Vrbasa, a vrednost tog fonda je oko 4,2 milijarde dolara.

("Pregled")

Pogledajte još