Prvi dan 11. Sarajevo Business Foruma 2022 - Politička stabilnost i ekonomska saradnja kao preduslov za investicije

Danas je u Sarajevu počeo 11. Sarajevo Business Forum 2022 koji je privukao oko 1.500 domaćih, regionalnih i svetskih predstavnika vlada, ministarstava i poslovnih lica iz blizu 40 zemalja sveta. Ove godine prijavljen je rekordan broj projekata. Tokom dvodnevne poslovno-investicione konferencije će se pored panela i okruglih stolova održati oko 300 projektnih prezentacija i B2B sastanaka. Tema ovogodišnjeg Foruma je „Nearshoring – perspektiva za region“, odnosno mogućnosti realociranja proizvodnih kapaciteta evropskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu i zemlje regiona.

Forum su otvorili član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i predsednik Uprave Bosna Bank International Alek Bakalović.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić iskazao je potrebu političke i poslovne saradnje zemalja regiona.

„Celi region mora biti iznad iracionalne političke težnje destabilizacije i okrenuti se prema budućnosti. Put koji se jedino nameće je put regionalne saradnje, kako bismo došli na put Evropske unije. Verujem da ovaj region može biti most između velikih tržišta Evrope i Azije. Na zajedničkom regionalnom tržištu već imamo i zajedničke institucije. Pozivam investitore da zajedno sa institucijama učestvujemo u energetskoj tranziciji. Želim se zahvaiti organizatorima na mogućnostima i svima želim uspešan rad, puno novih ideja i konkretnih poslova.“, izjavio je Komšić u uvodnom obraćanju.

Tokom svog pozdravnog govora, Alek Bakalović je istakao da domaći privrednici trebaju know-how i pristup stranim tržištima.

“Jedna od mogućnosti koju smo identificikovali kao priliku je koncept “Nerashoringa”. Za velike investitore smo kao investiciona destinacija zanimljivi isključivo kao region, jer su pojedinačne države premale da bismo ih posmatrali kao zasebna tržišta. Stoga je ekonomsko uvezivanje  i dalje najefikasnije rešenje za naš region. Moramo iskoristiti Sarajevo Business Forum kako bismo učili jedni od drugih i istraživali prilike za zajedničke projekte, koje bismo mogli iskoristiti za privlačenje dodatnih ulaganja. Naš cilj je da SBF bude izvor novih projekata i novih političkih i poslovnih odnosa koji će to omogućiti. Pozivam sve učesnike da se ujedine u istom cilju - jačanja saradnje i iskorištavanja komparativnih prednosti svake zemlje radi bolje budućnosti u jugoistočnoj Evropi.”, izjavio je Bakalović.

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je ovogodišnji strateški partner Sarajevo Business Foruma, a ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić istakao je da se SBF etablirao u regionalnoj i svetskoj poslovnoj zajednici kao najveći i najvažniji poslovno – investicioni forum u Jugoistočnoj Europi.

“Svesni smo da je za dugoročni i dalji rast i razvoj Kantona Sarajevo i države Bosne i Hercegovine neophodna zdrava i jaka privreda koja je zasnovana na proizvodnji i razvoju preduzetništva, privlačenju investicija, kao i uspostavljanju i jačanju javno – privatnog partnerstva. Na tim temeljima želimo graditi privredu koja će biti ogledni primer zdrave i jake ekonomije u našem regionu.”, rekao je ministar Delić.

U uvodnom obraćanju prisutnima se obratio predsednik Republike Slovenije Borut Pahor koji je još jednom naglasio bitnost zajedničke saradnje zemalja Jugoistočne Evrope.

„Dobro je diskutovati o poslovnim prilikama u BiH. Ovo je dokazano uspešan forum za diskusiju o investicijama, te saradnju u regionu. Uslov za procvat Zapadnog Balkana je ekonomska stabilnost, a na političkim liderima je zadatak da se zemlja konstruktivno organizuje i da se kreiraju prilike za investicije. Uveren sam da je Evropska unija odgovor za sva pitanja koja imamo u Bosni  i Hercegovini, ali i zemljama na Zapadnom Balkanu. EU nudi stabilnost i sigurnost. Smatram da BiH treba da dobije status kandidata bez preduslova, a nakon toga da vlasti BiH ispunjavaju svih 14 preduslova za pristupanje EU. Predstoji jako puno posla, ali je ovo izvodivo i realno, te postoji politička volja u Briselu. Znam da je ovo hrabar potez, te izlazi iz okvira ustaljene dinamike, ali je ovo moj poziv EU i liderima ove zemlje.“, izjavio je predsednik Slovenije Borut Pahor.

Mehmet Muş, ministar trgovine Republike Turske istakao je važnost koncepta „nearshoringa“ za područje Balkana, te je naglasak stavio na regionalnom partnersvu zemalja regiona, jer je Balkan blizak i Zapadu, ali i Aziji i zemljama Bliskog Istoka.

„Uprkos pauzi od dve godine, zadovoljavajuće je videti da se Sarajevo Business Forum nastavlja. Ponosni smo što je forum postao veliki poslovni događaj koji nam omogućava da proširimo poslovne mreže u zemljama regiona. Sa pandemijom velike multinacionalne kompanije čija proizvodnja je locirana „off shore“ suočena je sa velikim izazovima, te se lanac dostave suočio sa velikim problemima. Nearshoring će dozvoliti prebacivanje proizvodnje u geografski bliže zemlje sa ciljem smanjenja troskova dostave i prevoza. Zemlje Balkana su bliske EU, a imaju neuporedivo niže troškove proizvodnje, te region Balkana može ima prednost u tom kontekstu. Balkan će biti jedan od regiona koji će najviše koristi imati od izgradnje ponovnih poslovnih veza sirom sveta“, kazao je ministar trgovine Republike Turske Mehmet Muş.   

Specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler rekao je da je Sarajevo Business Forum poslednjih godina bio most poslovnih partnera, te da je usledio ekonomski oporavak nakon pandemije.

„Priroda same zemlje i potencijal Bosne i Hercegovine, kao i sve njene netaknute lepote i dalje privlače investitore u BiH. Drvni, metalni i prehrambeni sektor mogu posebno puno da ponude kada je u pitanju koncept „nearshorinaga“. EU je odgovorna za sva pitanja BiH i regiona, te treba da razmislimo kako da iskoristimo ovu priliku, uprkos nesuglasicima i problemima sa kojima se ova zemlja suočava.“, rekao je šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler. 

Viši državni ministar za industriju, investicije i razvoj preduzetništva države Malaka iz Malezije YB Datuk Seri Ab Rauf bin Yusoh istakao je zadovoljstvo mogućnostima koje pruža SBF i mogućnostima saradnje.

„Zadovoljstvo je biti ovde i stajati ispred svih delegata i strateških partnera koji veruju da BiH ima veoma uspješnu budućnost i brz oporavak nakon pandemije. Ova konferencija poziconirala se kao najveća poslovna investiciona konferencija u Jugoistočnoj Evropi. Istražujem mogućnosti u ovom regionu koje su atraktivne i koje pružaju poslovnu saradnju.“, rekao je bin Yusoh.

Ministar poljoprivrede i održivog razvoja Hrvatske Davor Filipović rekao je kako je u vreme ekonomske krize zajednička dužnost zemalja regiona da nađu rešenje i da se ojačaju ekonomske veze u regionu, a kako je upravo Sarajevo Business Forum konferencija koja to omogućava.

„Ekonomski prosperitet Zapadnog Balkana jedan je od ključnih preduslova za ekonomski prosperiitet regiona. Kao sused BiH je tradicionalno važan trgovački partner Republici Hrvatskoj. BiH je šesti najveći trgovački partner Hrvatske, a Hrvatska drugi investitor u BiH, nakon Austrije, te broj jedan trgovački partner BiH. Mi smo posvećeni prosperitetu BiH.“, rekao je ministar poljoprivrede i Održivog razvoja Hrvatske Davor Filipović.

Federalni ministar razvoja, preduzetništva i obrta Amir Zukić se u ime Vlade Federacije BiH obratio i rekao kako će se konkretni projekti realizovati kroz poslovne saradnje i investicije, što je i svrha ovog događaja. Ovo će rezulturati i stabilnijim poslovnim okruženjem koje će omogućiti privlačenje novih stranih investicija.

Kao vodeća investiciona konferencija u ovoj regiji, Sarajevo Business Forum svake godine privuče veliki broj investitora, te predstavlja odličnu platformu za predstavljanje privrednika iz susednih zemalja. Osim pronalaska investitora, cilj BBI banke jeste da se privrednici iz Bosne i Hercegovine kroz Forum uvežu s privrednicima iz regije, te da pokrenu nove poslovne projekte koji će u konačnici dovesti do razvoja privrede.

Foto: SBF

Pogledajte još