Na lepom plavom Dunavu

Dunav je, sećamo se iz geografije, druga po veličini reka u Evropi, koja izvire u Nemačkoj, a uliva se u Crno more. Valcer "Na lepom plavom Dunavu" komponovao je Johan Štraus Mlađi i oda je lepoti ove evropske reke. Film Darka Bajića "Na lepom plavom Dunavu" otužna je priča, koja se događa na brodu koji plovi između Beča i Beograda. Pošto je sve što se dešava na brodu kupleraju tragično, naslov filma je čista ironija. Uh...

Da bi se došlo do ovakvog zaključka, potrebno je odgledati film čiji je scenario napisao Nebojša Romčević, adaptirajući svoj pozorišni komad "Brod ljubavi". I potrošiti dva sata vremena na "jeftin pamflet", farsu u kojoj je posada broda s Istoka (zemlje Istočne Evrope) i prostituiše se vrlo eksplicitno, a druga polovina broda (oni sa Zapada) to takođe rade, ali na suptilniji način.

U filmu su prisutni elementi mjuzikla, kabarea s jeftinim poltičkim songovima, papirni likovi, ideja da je sve i svako na prodaju, centralna priča o balerini iz Srbije koja je najveća žrtva, ali se nekako i pobuni... Puno fragmenata, nerazrađenosti, površinskog... Previše seksa i obnaženosti, brutalnost, destrukcija...

Zašto se sve događa na brodu? Pa valjda zato što Dunav spaja zapad i istok Evrope a to je, valjda, bila ideja - da se, na širem planu, predstavi jadni istok i jadni zapad. Svi su jadni i svi su isti. Svima nešto fali, a nerazumevanje je obostrano. I to je tužna činjenica današnjice.

Isprazna priča mogla je da se događa u bilo kojoj scenografiji, bilo gde. Ali bi onda bilo teže navesti gledaoca na zaključak s početka teksta.

Uloge u filmu tumače Miki Manojlović, Branislav Lečić, Dragan Nikolić, Ana Franić, Ursula Gotvald, Tim Sejfi i Bojana Maljević.

Jelena Jovanović

Pogledajte još