Proširena ovlašćenja granične policije

BEOGRAD, 2. juna 2011. (Beta) - Vlada Srbije proširila je u četvrtak uredbom ovlašćenja granične policije, što bi trebalo da spreči povećanje broja lažnih azilanata i zloupotrebu bezviznog režima Srbije i EU.

Granični policajci će ubuduće moći da gradjanima Srbije koji putuju u EU, osim pasoša, traže i potvrdu o rezervaciji hotela, vaučer turističkih agencija, garantno pismo, povratnu kartu, dokaz o posedovanju dovoljno novca, kao i druge dokaze, rekao je šef Vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

On je na konferenciji za novinare kazao da bi Uredba o sprečavanju zloupotreba bezviznog režima trebalo značajno da doprinese u sprečavanju pojave lažnih azilanata i zloupotrebe bezviznog režima Srbije i EU.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o potvrdjivanju Sporazuma izmedju Vlade Srbije i NATO-a o bezbednosti informacija. To je, kako je naveo Mihajlović, bitan korak u angažovanju Srbije u NATO programu "Partnerstvo za mir".

Potvrdjivanje Sporazuma, osim pristupa informacijama, znači i otvaranje mogućnosti za poboljšanje vojno-tehničke saradnje, posebno u oblasti edukacije, rekao je Mihajlović.

Pogledajte još