Isplata subvencija kao prošle godine?

BEOGRAD, 3. juna 2011. (Beta) - Ministar poljoprivrede Dušan Petrović predložiće danas vladi da se poljoprivrednicima isplaćuju subvencije kao i prošle godine u iznosu od 14.000 dinara po hektaru za parcele do 100 hekatara, potvrdjeno je u petak ujutru agenciji Beta u Vladi Srbije.

Odluka je dogovorena noćas na sastanku kome su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, resorni ministri i predsednici stranaka vladajuće koalicije.

Odlukom Vlade da se ne menjaju subvencije trebalo bi da se obustave prostesti poljoprivrednika koji traju od ponedeljka.

Poljoprivrednici iz Vojvodine u protekla četiri dana blokirali su traktorima puteve, jer su nezadovoljni najavom vlade da će im biti smanjene subvencije, odnosno da će biti subevncionisana gazdinstva do 30 hektara.

Prvobitni predlog Vlade Srbije bio je da se subvencije daju na parcele do 10 hektara, što je izazvalo nezadovoljstvo i proteste poljoprivrednika. Nakon pregovora u Vladi Srbije, jedan broj poljoprivrednika je pristao na novi predlog da se subvenicje daju na parcele do 30 hekatara, dok veći broj njih, uglavnom iz Vojvodine, nije bio zadovoljan i oni su nastavili blokadu puteva.

Pogledajte još