Poljoprivrednici postavili nove zahteve Vladi

BEOGRAD, 3. juna 2011. (Beta) - Poljoprivrednici koji od ponedeljka blokiraju puteve u Srbiji, dostavili su u petak nove zahteve premijeru Mirku Cvetkoviću kojima traže da im se omogući da zahteve za subvencije šalju od 10. juna i da isplata bude najkasnije mesec dana od predaje zahteva.

Vlada Srbije je odobrila da subvencije za repromaterijal u 2011. godinu budu 14.000 dinara po hektaru za parcele do 100 hektara i najavila da će prijem zahteva početi 15. juna, a isplata trajati osam meseci.

Poljoprivrednici su u pismu Cvetkoviću naveli da obaveze po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja moraju da izmire do momenta podnošenja zahteva za regresiranje repromaterijala.

"Uredba o subvencionisanju repromaterijala mora da bude sprovedena najkasnije do 1.oktobra, kako bi se kvalitetno obavila jesenja setva", ukazali su poljoprivrednici i predložili da novim vladinim uredbama budu obuhvaćene sve mere definisane Nacionalnom stategijom ruralnog razvoja.

Njihov predlog je i da do 5. juna bude ukinuta uredba vlade o zabrani izvoza pšenice, kao i odluka kojom je ukinut generalni inspektorata i sektor za ruralni razvoj.

Pogledajte još