VREĐAJU LIČNOST I EMOCIJE: Koje rečenice nikada ne biste smeli da čujete od partnera?

Svađe i čarke su normalne u svakoj ljubavnoj vezi, međutim, postoje neke rečenice koje nikada ne biste smeli da kažete, ali ni da čujete od voljene osobe.

Ti si luda!

Ovo je primer prezira, koji stručnjaci za odnose na Gotman institutu, nazivaju jednim od četiri pokazatelja da se vašoj vezi bliži kraj. Drugim rečima, to je garantovani razarač odnosa.

Ovaj vid negativne komunikacije opisuje karakter druge osobe, a ne trenutno ponašanje i koristi se kao sredstvo za preuzimanje "pozicije moralne superiornosti". To je takođe, primer blokiranja ili preusmeravanja, ključni znak gaslajtinga (psihičke manipulacije) u vezi.

Šta nije u redu s tobom?

Shvatite ovo kao nepoštovanje i prezir.

Prestani da budeš tako zahtevna!

Kritika često zvuči specifičnije za situaciju i suzdržanije od punog prezira, ali ipak ima za cilj tvoj karakter.

To je najgluplja stvar koju sam ikad čuo!

Izuzetno uvredljiva fraza poput ove, samo je još jedan primer prezira.

Odrasti!

Prethodno smo naveli šta je Gotman Institut rekao o preziru kao napadu na karakter, koji se koristi za utvrđivanje moralne superiornosti. Ova izjava se takođe uklapa.

Bivši te je verovatno zbog ovoga ostavio!

Još jedno glavno pravilo zdravog partnerstva (i uobičajene pristojnosti) je ne bacati so na nečiju ranu. Emocionalna intimnost je glavni deo veze, pa postoji velika verovatnoća da se učinimo ranjivima deleći nesigurnosti, brige ili možda čak i prošle traume sa svojim partnerom.

Ako tvoj partner koristi bilo koju od ovih privilegovanih informacija, to je veoma loš znak. Nikad, nikada, ni pod kojim okolnostima nemate pravo da "solite" ranu svog partnera, samo zato što ste povređeni. Jednom kada vam osoba pokaže svoje borbene rane i vi je namerno još više povredite, teško je ponovo steći taj nivo poverenja.

Nemam ja vremena za ovo!

Ovo nas dovodi do Gotmanovog četvrtog stava: kamenovanje. Svaki put kada se "slušalac povuče iz interakcije, isključi i jednostavno prestane da odgovara svom partneru" to je kamenovanje - ali to ne znači da je strana koja je uvredila potpuno nema.

Kamenovanje se takođe može odnositi na fraze dizajnirane da odbace i prekinu razgovor. Uz to, stručnjaci sa Gotman instituta ističu, da je kamenovanje ponekad odbrambeni bihevioralni odgovor na uočeni prezir, te bi možda bilo pametno razmisliti o tome kako se to dešava i sebi dati malo prostora pre nego što pokušate ponovo da rešite problem. Ako komunicirate s poštovanjem, a zastoji i dalje postoje, imate problem u vezi.

Ne podnosim te!

Još jedan primer prezira, koji je u slučaju da vam treba podsetnik, siguran način da partner želi da vas povredi i uništi vezu. U stvari, to je jedan od najvećih prediktora raskida ili razvoda, prema dr Džonu Gotmanu.

- Kada komuniciramo na ovom nivou, zaista smo zli - kaže stručnjak za odnose.

Voleo bih da si više kao...

Još mudrih reči stručnjaka: Poređenja ubijaju. Prema ekspertima, nije važno sa kim te partner upoređuje, jer problem leži u činjenici da "poređenja netačno mere vrednost i insinuiraju da je jedno bolje od drugog".

Praviš frku ni od čega!

Ovo je znak da si upravo kamenovan/a. Ne budi tako osetljiv/a.

Osećajnost je pozitivna osobina, tako da je pravi problem ovde što tvoj partner govori, da briga o tvojim osećanjima njemu nije bitna.

Ja sam jednostavno takav.

Ova vrsta nefleksibilnosti u partnerstvu je vrlo hrabar način da drugome kažeš: ako želiš harmoniju, odgovornost je na tebi. To je ujedno i kreativan način kamenovanja, jer efektivno stavlja tačku na svaki razgovor koji se vrti oko zdravog davanja i uzimanja.

Ja radim celog dana, a šta ti radiš?

Ili neka druga ekvivalentna fraza, koja je se odnosi na novac. Prema stručnjacima, "količina novca koju donosite u vezu ne bi trebalo da utiče na ravnotežu moći i vrednosti svakog člana para".

Kao takav, niko ne bi trebalo da čuje nešto slično od partnera, jer takve izjave "same po sebi obezvređuju jednu osobu, dok pogrešno podižu poziciju druge u paru".

Izvor: Prva.rs/Ultra.ba
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još