Miloš Branković

Pa, ko je taj "Miloš Branković"? Film koji je u skoro svim dnevnim novinama najavljivan isključivo napadnom fotografijom seksa glavnih junaka neće zadovoljiti voajere. Ljubitelji filmske umetnosti koji traže osećaj posle odgledanog filma, pa bila to i mučnina u stomaku, siguno neće ostati imuni na još jedno čedo domaće kinemaografije, u režiji Nebojše Radosavljevića. 

Film je, pod originalnim naslovom "Who the fuck is Miloš Branković?", prikazan u okviru ovogodišnjeg FEST-a. U najkraćem, to je priča o zlu, kazni i pravdi, koja je više nego spora, Sodoma i Gomora smeštena na filmsku traku. Manje od realnosti i više od realnosti, koja se neminovno gubi u brutalnim scenama i teškoj atmosferi, bez trunke humora, u crno-beloj tehnici, s jasnom poentom - "bežite odavde".
 
Pesimizam, noćne scene koje preovlađuju, depresija, krv, trgovina ljudima... S jednim pitanjem za reditelja - da li je baš sve tako crno? Novine su pune loših vesti, crna hronika je jedna od najčitanijih rubrika u svim novinama, ali zar umetnost ne bi trebalo da bude nešto više od crne hronike? 

Čaplin je snimao filmove u doba velike ekonomske krize u Americi i tvrdio da "humor pojačava naš nagon za opstankom i čuva našu prisebnost". Da li su reditelji u Srbiji gledali Čaplina? 

Jasno je da je ovaj film surova kritika savremenog srpskog društva, jasno je da neće nikog ostaviti ravnodušnim, ali možda će biti gledalaca koji neće imati strpljenja ili nerava da ga odgledaju do kraja. Mora se reći da će "Miloš Branković" ostati upamćen u novijoj srpskoj kinematografiji po scenama seksa koji je krivično delo, zatim seksa s istopolnim partnerom, a i po aktuelnom političaru koji se pojavljuje u jednoj od sporednih scena. Nismo baš sigurni da li će mu ovaj izlet u svet filma povećati rejting.

Sve u jednom košu, dovoljno da nekog sablazni ili iritira. 

I pored svih kritika, koje se mogu odnositi na manjak duhovitosti i već ispričana opšta mesta, ovo je, ipak, ostvarenje s doslednim stilom i strukturom, posle kojeg ćete sebi postaviti mnoga pitanja. Da li bih i ja mogao ili mogla da ubijem, da li vredi tolerisati hijene u ljudskom liku, koje samo troše prirodne resurse i čine zlo, ili pak treba svakome dati šansu, ili pobeći odavde glavom bez obzira? Na vama je da odlučite, ali ne zaboravite da se u mraku, kojim je obavijen ovaj film, ništa ne vidi. 

"Who the fuck is Miloš Branković" prikazan je i u okviru Berlinala. Glavnu ulogu tumači Milošu Vlalukin, a igraju i Jovana Stipić, Nada Šargin, Nebojša Milovanović, Petar Božović, Boris Komnenić... 

Ovo je prvi dugometražni igrani film Nebojše Radosavljevića, uglavnom poznatog po režiji spotova. Spot za Van Gogovu pesmu "Mama" u Radosavljevićevoj režiji proglašen je najboljim 1995. godine. Pored toga, Nebojša Radosavljević potpisao je, kao reditelj i scenarista, niz dokumentarnih serija i šou programa.

Danijela Tadić

Pogledajte još