Stari šampanjac iz olupine prodat za 54.000 evra

MARIEHAMN, 4. juna 2011. (Beta-AP) - Anonimni kupac platio je u petak 54.000 evra za dve flaše šampanjca starog 200 godina, izvučenog iz olupine broda sa dna Baltičkog mora, saopštili su organizatori aukcije.

Kupac iz Singapura platio je rekordnu cenu od 30.000 evra za flašu šampanjca "vev kliko" i 24.000 evra za flašu "žiglara". Veruje se da se radi o najstarijim očuvanim flašama istoimenih proizvodjača šampanjca. Aukcija je održana na Olandskim ostrvima, izmedju Finske i Švedske, pošto su ronioci prošlog jula u blizini tih ostrva otkrili olupinu broda sa tovarom piva i šampanjca.

Stručnjaci su procenili da je brod verovatno plovio izmedju severne Nemačke i zapadne obale Finske kada je u prvoj polovini 19. veka potonuo. Ronioci su zatekli 145 očuvanih boca u olupini na dubini od 50 metara, koje su bile u potpunom mraku i na konstantno niskoj temperaturi. To je, po svemu sudeći, glavni razlog zbog kojeg je piće ostalo u dobrom stanju. U tovaru je bilo 94 flaša "žiglara" čiji je proizvodjač davno prestao da postoji, 46 flaša "vev klikoa" i četiri flaše "hajdsika".

Pogledajte još