DVA POTPUNO DRUGAČIJA STANJA: Lipoedem i celulit - znate li koja je razlika?

Lipoedem i celulit su pojave na koži koje samo na prvi pogled deluju slično, ali reč je o dva potpuno različita stanja.

Uprkos tome što slično izgledaju, celulit i lipoedem su dva potpuno različita stanja na koži, koja se različito i tretriraju. Iako i jedna i druga pojava imaju slične simptome, lipoedem je ozbiljno zdravstveno stanje, dok je celulit prvenstveno kozmetički bezazleni problem.

Lipoedem se manifestuje u vidu oteklina, rupa i nejednakih površina na samoj koži. Njega uzrokuje abnormalna akumulacija masnih ćelija koje guraju vezivno tkivo. Simptomi su otečene noge i ruke, osetljiva koža sklona modricama, hronični bol i sunđerast izgled kože. Ukoliko se ne leči na vreme, lipoedem uzrokuje bol koji sprečava normalno funkcionisanje. Sa druge strane, celulit nema zdravstvenih posledica i ukoliko se ne leči, predstavlja samo vizuelni problem.

Lipoedem - simptomi i lečenje

Kao što smo rekli, u pitanju je nagomilavanje masnih ćelija na nogama, butinama, rukama i zadnjici. Lipoedem uzrokuje oticanje kože koja postaje osetljiva na dodir.

Lipoedem ima faze, a simptomi se javljaju progresivno.

1. faza - simetrično oticanje ruku i nogu
2. faza - koža na dodir postaje "sunđerasta"
3. faza - koža postaje osetljiva na dodir
4. faza - modrice se javljaju sve češće i lakše
5. faza - pojavljuju se proširene vene
6. faza - konstantan bol i oticanje nogu

Kako se leči?

Lipoedem ne može u potpunosti da se izleči, ali neki tretmani umanjuju simptome. Održavanje telesne težine, nega kože tela, kompresivna terapija, liposukcija i operacija su samo neki od tretmana. Ipak, pre odluke, svakako je važno posavetovati se sa lekarom.

Celulit - simptomi i lečenje

Celulit je stanje u kojem masne ćelije guraju kožu, dok ih vezivno tkivo pristiska, a rezultat je čuvena "narandžina" koža. Celulit se najčešće javlja na butinama, zadnjici, ali i drugim delovima gde je prevelika akumulacija masnih ćelija (stomak, ruke...).

Za razliku od lipoedema, celulit nije medicinsko stanje i može da se javi kod svakoga, te uglavnom nije razlog za uzbunu.

Celulit se ne uklanja gubitkom viška kilograma. Tretmani protiv celulita uključuju masaže, promenu načina ishrane, fizičku aktivnost, laserske tretmane, medicinske procedure i sl.

Ukoliko ste zabrinuti zbog promena na koži, uključujući neravnine, rupice i otekline, posetite lekara.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još