Moderne cipele uništavaju stopala

"Gladijatorke", platforme, sandale s ravnom "petom", vrtoglavo visoke štikle, gumene baletanke ili čak plastične štikle... Sve su ovo lukavo zapakovani i oku ugodni dizajnerski buketići. Žene su spremne da ih skupo plate, i u tome da cupkaju satima naokolo. Mnoge od tih cipela i sandala fatalne su za zdravlje i samo u jednoj sezoni nošenja mogu napraviti trajnu štetu na stopalima, ali i na celom telu.

Platforme - veliki rizik za zglobove

Žene će prateći modu obuti sve pa i ovakve cipele. No, ova obuća može narušiti ravnotežu, te zglobove izlaže velikom riziku. Ne preporučuje se da se u njoj upravlja automobilom jer ne daje realan utisak, npr. kada stiska gas.

Štikle - dugoročna šteta za telo

Potpetica koja opterećuje ris i gležan, te isteže tetive, petnu kost i kosti iza prstiju može ozbiljno ugroziti zdravlje. Optimalno povišena potpetica je dobrodošla, no ekstremi su loši.

Baletanke - korak bolje od najgorih

Baletanke su tek mrvicu bolje od najgore moguće obuće - japanki! Ma koliko žene vole da ih nosei, pogubne su za stopala, a posebno za pete. Nakon sezone baletanki puno ih traži pomoć ortopeda zbog bolova u peti uzrokovanih obućom.

Pogledajte još