OŠAMUĆENI OD VRUĆE IGRE: Koji osećaj je bolji čak i od vođenja ljubavi?

Naravno, seks je dobar, ali da li ste probali "afterglow"? To je topao osećaj ošamućenosti nakon prijatnih seksualnih iskustava. A prema istraživanjima može da traje i 48 sati nakon seksa.

Iako to nije nužno svima omiljeni deo seksa, utvrđeno je da zadovoljstvo nakon vođenja ljubavi igra važnu ulogu u odnosima, pozitivno utiče na zadovoljstvo i održava vezu stabilnom, prenosi "IFL Science".

U 2017. godini stručni tim je pregledao podatke prikupljene od mladih supružnika. Svakog dana tokom perioda od dve nedelje, novopečeni supružnici su opisivali svoje seksualne aktivnosti, kao i seksualno i bračno zadovoljstvo, piše "Psihology Today".

Rezultati su pokazali da je seksualno zadovoljstvo produženo i nakon 48 sati posle seksa, a supružnici koji su doživeli taj snažni osećaj zadovoljstva bili su srećniji u braku, bez obzira da li su bili na početku ili je njihova veza već trajala.

U suštini, osećaj zadovoljstva ili kako ga naučnici nazivaju "seksualni naknadni sjaj" bio je pozitivno povezan sa zadovoljstvom u braku u tom trenutku, kao i s nastavkom bračnog zadovoljstva tokom vremena.

- Ova otkrića tumačimo kao dokaz da je seksualni naknadni sjaj - kognitivni mehanizam kroz koji seks podstiče povezivanje parova - zaključio je tim.

Ograničenje studije je to što se bavi samo mladim parovima, a ne uzima u obzir neheteroseksualne parove.

- Tvrdimo da se seksualni naknadni sjaj pojavljuje jer te biološke promene ostaju i nastavljaju da se dekodiraju kao seksualno zadovoljstvo duže vreme nakon polnog čina - napisali su u studijima.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još