Srbija sigurna za ulaganja

Predstavnici stranih investitora zadovoljni vladinim porukama, a svojim članovima preporučiće nastavak investicija.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je juče da neće biti povećanja poreskih stopa i javne potrošnje, kako bi se očuvala makroekonomska stabilnost i povoljan ambijent za investiranje. Đelić je, nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja stranih i domaćih investitora u Srbiji, rekao da se može očekivati preraspodela u budžetu Srbije zbog dodatnih investiranja na Kosovu. On je najavio da će Vlada Srbije nadoknaditi materijalnu štetu ambasadama oštećenim u protestima nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i da to pokazuje da je u Srbiji bezbednost ljudi i imovine zagarantovana. 

Ministri iz DSS nisu prisustvovali sastanku, rekao je Đelić, ali je dodao da i oni podržavaju otvorenost srpske ekonomije. Na pitanje da li u vladi postoji saglasnost i po pitanju evropskih integracija, Đelić je izjavio da se svi u vladi slažu da je usklađivanje srpskog sistema sa sistemom Evropske unije (EU) u interesu građana i da treba da se nastavi. Đelić je dodao da je cilj Vlade Srbije dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i bezviznog režima u 2008. godini. Predsednici Saveta stranih investitora Stajn Erik Vilan i Američke privredne komore u Srbiji Dejan Cvetković rekli su da su zadovoljni porukama koje su dobili na sastanku s predstavnicima vlade i da će članovima preporučiti da Srbiju uzmu u obzir kada budu odlučivali o investicijama. 

Kako je najavljeno, administracija i članovi srpske vlade će preduzećima prisutnim u Srbiji i potencijalnim investitorima stalno biti na raspolaganju. Biće izrađen akcioni plan za investicije, a održavaće se i redovni sastanci s ulagačima. Ministar finansija Mirko Cvetković rekao je da je Srbiji potrebno tri milijarde evra domaćih i stranih investicija godišnje, jer će u suprotnom morati da se smanji javna potrošnja, ekonomski napredak će biti ugrožen, a standard građana će opasti. Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić rekao je da je od 2000. godine u Srbiju ušlo 13,5 milijardi dolara direktnih stranih investicija, da se zahvaljujući tome ostvaruje rast izvoza od 30 odsto godišnje i da u stranim kompanijama radi 200.000 građana. 

Dinkić je istakao da cilj vlade moraju biti što brže evropske integracije i dodao da Srbija 60 odsto izvoza ostvaruje sa zemljama EU, kao i 60 odsto ukupne ekonomske razmene. Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić rekao je da je NBS spremna na sprovođenje restriktivnih, mera kako bi zadržala baznu inflaciju u planiranom okviru od tri do šest odsto u 2008. godini. 

(Beta - "Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.