Uskoro skuplji hleb i meso

Veliki broj farmera, zbog visokih cena stočne hrane i gubitaka u proizvodnji, gasi proizvodnju.

Zbog nedavnih poskupljenja goriva i struje narednih dana doći će do korekcija cene hleba u malim privatnim pekarama u Srbiji, mesa za 10 odsto, dok je pokuspljenje mleka još uvek neizvesno, najavili su juče predstavnici tih industrijskih grana. Na formiranje nove cene hleba uticaće i poskupljenje brašna, koje je sa 28 dinara po kilogramu, bez PDV-a, poskupelo na 31,70 do 33 dinara po kilogramu bez PDV-a, rekao je juče Tanjugu predsednik Unije privatnih pekara Srbije Zoran Pralica. On je dodao da se hleb u zavisnosti od vrste i kvaliteta u pekarama članicama te unije prodavao po ceni od 28 do 35 dinara, dok će mu nakon poskupljenja cena biti od 33 do 40 dinara. 

Pralica je objasnio da na nivou Unije nije precizno određeno kada i koliko će hleb poskupeti, već da će pekari samoinicijativno, u zavisnosti od poslovne politike, lokacije, ponude, konkurencije formirati cenu i odlučiti kada će cena hleba u njihovim pekarama biti povećana. Predsednik grupacije mesne industrije u Privrednoj komori Srbije Momir Jovanović rekao je Tanjugu da bi u narednih mesec do dva dana maloprodajna cena svinjskog mesa mogla da bude uvećana za 10 odsto. On je dodao da su prošle sedmice neke manje klanice podigle cenu nekih kategorija svinjskog mesa za dva do tri odsto i naglasio da na nivou grupacije nije bilo dogovora o poskupljenju. 

Proizvođačka cena mesnate svinje je od 120 do 130 dinara po kilogramu, dok je njena tržišna cena od 100 do 110 dinara po kilogramu i na osnovu toga je jasno da bi trebalo očekivati da otkupna cena mesa poraste za 10 odsto, a zatim i maloprodajna, objasnio je Jovanović. Prema njegovim rečima, ne treba se plašiti velikog rasta cene ili nestašice svinjskog mesa, već bi trebalo da zabrinjava to što veliki broj farmera, zbog visokih cena komponenti stočne hrane i gubitaka u proizvodnji, gasi proizvodnju. Predstavnik za odnose s javnošću kompanije "Imlek" Nevena Veselinović rekla jeTanjugu da će povećanje cene energenata sigurno uticati na povećanje troškova proizvodnje, koji utiču na formiranje cena, i dodala da ta kompanija još uvek nema precizan stav o tome kako će se to odraziti na cenu mleka.

("Pregled")

Pogledajte još