Protest protiv U2

Kako javlja britanski Guardian, aktivisti udruženja Art Uncut najavili su da će 24. juna, tokom nastupa grupe U2 na poznatom festivalu Glastonbury, izvesti preformans sa lažnim novcem. Svojom akcijom aktivisti žele da skrenu pažnju pažnju na izbegavanje poreza kojim se često služe dobrostojeći muzičari, između ostalih i Bono i društvo.

U2 su se 2006. našli na udaru kritike kada su deo svojih poslova prebacili iz Irske u Holandiju kao posledicu uvođenja strožijih poreznih prospisa za umetnike u Republici Irskoj. Aktivisti udruženja Art Uncut ne planiraju da ometaju sam nastup, ali definitivno žele da njihov protest bude primećen. To žele da postignu performansom u kojem će predimenzionirani svežanj lažnog novca prebacivati sa jednog kraja publike na drugi – novac će se polako "valjati" iz dela publike ispred bine koji će biti obeležen irskom zastavom ka drugom delu, gde će stajati velika holandska zastava.

"Bono umedijima tvrdi da brine o zemljama u razvoju, ali U2 se spremno i pohlepno služe sredstvima izbegavanja plaćanja poreza, što ide na štetu upravo siromašnim zemljama," izjavio je portparol organizacije Art Uncut, tesno povezane sa poznatom organizacijom UK Uncut.

Međutim, portparol udruženja One, koje se bavi suzbijanjem siromaštva, a čiji je jedan od osnivača upravo Bono, uzvratio je izjavom: "Poslovne transakcije grupe U2 nemaju nikakve veze sa nelegalnim načinima izbegavanja poreza i tokovima novca koji idu na štetu zemalja u razvoju, a upravo su to ključna pitanja kojima se Bono i organizacija One bave."

Organizatori Glastonbury festivala nisu bili raspoloženi za komentar, dok je menadžment drupe U2 odbio da razgovara sa novinairma, dodaje Guardian.

Izvor: NME.com

Pogledajte još