Struju trošiti ekonomičnije

Najnovije poskupljenje cena električne energije za 7,6 odsto po kilovat-času nema za cilj da se troši manje struje, već da se troši racionalnije, istakao je Aca Vučković iz Agencije za energetiku Republike Srbije. On je objasnio i to da nove stavke u računima za struju neće biti novi izdaci za kupce, već su u pitanju samo posebnim stavkama prikazani troškovi Elektroprivrede Srbije, koje je Agencija odobrila. Kad je reč o "industrijskim", odnosno "virmanskim" kupcima, njima će se ubuduće meriti i utrošak snage i utrošak aktivne i reaktivne energije. U novom tarifnom sistemu oni će imati potpuno isti odnos tarifnih stavova niže i više tarife, a to je odnos 3:1. 

Kod industrijskih potrošača posebna pažnja biće posvećena vanrednom povećanju snage, mimo odobrenog, jer ono utiče na sveukupnu snabdevenost strujom. Najnovijom izmenom tarifnog sistema, svim kupcima koji imaju trofazni priključak odobrena je snaga između 11,04 i 17,25 kilovata. Svima koji troše do 350 kilovat-sati mesečno, od 1. marta 2008. do 31. decembra 2009. (prelazni period), obračunska snaga biće 6,9 kilovata i plaćaće se 163,87 dinara. Iz Agencije za energetiku naglašavaju da za korišćenje snage od 17,25 kilovata nije potrebno posebno odobrenje. Ali zato svi kupci koji prekorače tu snagu (a prema podacima EPS-a, u Srbiji ih ima oko tri miliona), uz martovske račune dobiće detaljne informacije o tome kako da zatraže smanjenje ili povećanje potrošnje. 

Svaki potrošač će birati snagu po potrebi, a ona će se kontrolisati ugradnjom posebnog osigurača (o trošku korisnika). Kilovat-sat za domaćinstva poskupeo je za 3,6 odsto. Kod kategorije "široka potrošnja" zadržane su zone potrošnje. Novo je uvođenje naknade za merno mesto, uvođenje kategorije prekomerne reaktivne energije i prekomerne snage... Cene struje za domaćinstva koja koriste jednotarifno merenje kreću se od 3.161 do 9.482 dinara, dok će svi ono sa dvotarifnim merenjem plaćati od 903 do 10.836 dinara.

("Pregled")

Pogledajte još